Μάλλον ως “τρομοσενάριο” ακούγεται όμως οι επιστήμονες στην Ευρώπη είναι δεδομένο ότι ετοιμάζονται για κάτι μεγάλο.
Με βάση τη στατιστική που λέει ότι είναι συχνότατο φαινόμενο ένας κομήτης μεγέθους αυτοκινήτου να πέφτει σε σχεδόν ετήσια βάση στη γη, ένας ακόμη μεγέθους γηπέδου κάθε 2.000 χρόνια και ακόμη πιο σπάνια ένας μεγέθους μερικών χιλιομέτρων... μάλλον ήρθε η ώρα να περιμένουμε κάτι... μεγαλύτερο από αμάξι.
Το πρόβλημα για τους επιστήμονες είναι ότι ενώ έχει εντοπιστεί το 90% των επικίνδυνων σωμάτων και όλα δείχνουν πως δεν έχουν βάλει τροχιά για τη... γη, υπάρχει ένα 10% ουράνιων σωμάτων μεγέθους 100 ως και 1.000 μέτρων τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί και μπορεί να αποδειχθουν επικίνδυνα στο μέλλον.
Ευρωπαίοι επιστήμονες λοιπόν ετοιμάζονται για να φτιάξουν τη NEOShielt την ασπίδα δηλαδή κατά των κομητών που κινούνται κοντά στη γη και είναι πιθανό να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή.
Οι επιστήμονες αρχικά θα αξιολογήσουν το βαθμό απειλής που συνιστούν τα διάφορα ουράνια σώματα που κινούνται κοντά στον πλανήτη μας (Near Earth Objects-NEO) και θα προτείνουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε περίπτωση κινδύνου πρόσκρουσης.
To ΝΕΟShield, που θα διαρκέσει περίπου τριάμισι χρόνια, θα αξιοποιήσει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, σε συνδυασμό με εργαστηριακά πειράματα και τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης, ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση αξιόπιστων προτάσεων. Από μηχανικής πλευράς, την κατασκευή των προτεινόμενων συσκευών για τον <<εκτροχιασμό>> κάποιου δυνητικά επικίνδυνου ουρανίου σώματος θα αναλάβουν ερευνητές από το γερμανικό, το γαλλικό και το βρετανικό τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Astrium.
Θεωρείται πιθανό ότι τελικά οι επιστήμονες θα προτείνουν στις κυβερνήσεις μια δοκιμαστική αποστολή για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης μεθόδου αποτροπής.
Αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση για την εκκίνηση του προγράμματος, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το BBC.
newsit