12 Ιανουαρίου 2012

Συνταγματική σύγκρουση Λονδίνου – Εδιμβούργου

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το φθινόπωρο του 2014, σχεδιάζει η Σκωτία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νίκολα Στάρτζεον, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος είχε ήδη προαναγγείλει την κίνηση αυτή, ανακοίνωσε, χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, την προτιμώμενη χρονική περίοδο. Το ζήτημα λαμβάνει εκτενέστατη κάλυψη στον βρετανικό Τύπο, ενώ στην πρωτοβουλία της Σκωτίας, αντιτίθενται και τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, (Συντηρητικό, Εργατικό, Κόμμα Φιλελεύθερων – Δημοκρατών).


Προς συνταγματική κρίση Λονδίνο και Εδιμβούργο

Λονδίνο και Εδιμβούργο κινούνται προς την κατεύθυνση συνταγματικής κρίσης είναι το σχόλιο των Times. Αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιμονή του «εθνικιστή» πρωθυπουργού της Σκωτίας Alex Salmond για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος το 2014. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το δημοψήφισμα - το οποίο για να είναι δεσμευτικό, πρέπει να έχει την έγκριση της Βρετανίας - θα πρέπει να γίνει ένα χρόνο νωρίτερα.

«Πρέπει όλοι στο Westminster να καταλάβουν ότι αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα φτιαγμένο από την αρχή έως το τέλος από τη Σκωτία,» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν ότι ένα δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση της Βρετανίας δεν έχει νόημα, και τονίζοντας ότι εάν ο λαός αποφανθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, η ετυμηγορία του θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι Times, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας ήταν προσεκτικός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο με αντικείμενο τη διατύπωση του ερωτήματος ενός νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος. Τα ανωτέρω αρνήθηκε να σχολιάσει η Downing Street επιμένοντας πάντως ότι προτιμά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος νωρίτερα, παρά αργότερα.

Σύμφωνα εξάλλου με τις δημοσκοπήσεις, υπέρ της οικονομικής ανεξαρτησίας της Σκωτίας φαίνεται να τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, γεγονός που αποτελεί πονοκέφαλο για την Downing Street. Υπέρ μιας μεγαλύτερης οικονομικής ανεξαρτησίας της Σκωτίας τάσσονται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ευθεία πρόκληση»


«Ευθεία πρόκληση» χαρακτηρίζει η Daily Telegraph την απόφαση για δημοψήφισμα το 2014, απέναντι στην νομική εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς λίγο πιο πριν ο Michael Moore, υπουργός της Βρετανίας για θέματα Σκωτίας, είχε πει στους Βρετανούς βουλευτές ότι μόνον η Βρετανία έχει τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει σε ένα νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας και ότι σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση θα μπορεί να προσβληθεί στο Supreme Court του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά την άποψη των Βρετανών ο τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση του κ. Salmond, κάτι που - εάν γίνει - θα συνοδεύεται από μία σειρά όρων και περιορισμών, ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή του το ταχύτερο δυνατό.

«Περιφρόνηση» απέναντι στο Λονδίνο
H Guardian βλέπει περιφρόνηση απέναντι στο Λονδίνο και κάνει λόγο για σοβαρή συνταγματική σύγκρουση, μεταφέροντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σκωτίας και του εκπροσώπου του.

Το 2014 είναι η ημερομηνία που επιτρέπει όλα να γίνουν με μία σωστή σειρά, σε μία απόφαση που είναι η σημαντικότερη για τη Σκωτία εδώ και 300 χρόνια και επιπλέον θα επιτρέψει στο λαό της Σκωτίας να ακούσει όλα τα επιχειρήματα, είπε ο κ. Salmond, διαμηνύοντας και μέσω του εκπροσώπου ότι είναι «βέβαιος» ότι η Βουλή της Σκωτίας έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε ‘συμβουλευτικό’ δημοψήφισμα. Οι όροι του δημοψηφίσματος δεν θα υπαγορευτούν από τη Βρετανία, προσθέτει

Οι μέρες αυτές έχουν περάσει, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του εκπροσώπου του Σκώτου πρωθυπουργού, ο οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προσπάθεια των Tories να θέσει όρους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.