19 Ιανουαρίου 2012

Διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Υπάρχει σταθερή βούληση της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων οριοθέτησης των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου να έχει απευθύνει πρόσκληση σε Κύπρο και Τουρκία για καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, επισήμανε ότι Αίγυπτος και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν κυρώσει τη μεταξύ τους συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες. Επιπλέον υπογράμμισε το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, που διέπει όλο το φάσμα της συνεργασίας τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συμπληρώνοντας ότι η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών είναι ένα πολύπλοκο και τεχνικό θέμα, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Αίγυπτο και στάθηκε στο πλάι του αιγυπτιακού λαού από την πρώτη στιγμή, ενώ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη εντονότερης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Επανερχόμενος στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, σημείωσε ότι η επίτευξη τέτοιων συμφωνιών, πέρα από σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της».