Ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% δεν θα πρέπει να
κινδυνεύσει από την απαίτηση των ιδιωτών πιστωτών για πολύ υψηλά
επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, τόνισε σε δηλώσεις του τη
Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς η
γερμανική κυβέρνηση πιέζει ώστε το επιτόκιο να διαμορφωθεί κάτω από 3%
και να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σε σημερινή συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και χαρακτήρισε αυτονόητο το γεγονός ότι επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων.
Ασκησε επίσης κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».
Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και επανέλαβε ότι στόχος παραμένει το χρέος να φθάσει το 120% έως το 2020. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα, διότι, όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, η οποία και πάλι υποχωρεί».
Επισήμανε εξάλλου ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και υπογράμμισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, «για να φέρουμε την ελληνική οικονομία πάλι στην ανάπτυξη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την πρόσφατη υποβάθμιση χωρών της ευρωζώνης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να βάλει κανόνες στη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα. «Οι οίκοι αξιολόγησης ασκούν πολιτική επιρροή, αλλά το ερώτημα είναι αν ενεργούν με πολιτικά κίνητρα. Συχνά έχω την εντύπωση ότι επιδιώκουν και οι ίδιοι τη δημοσιότητα», είπε.