02 Ιανουαρίου 2012

Καπελέρης: Πως χάριζε τα πρόστιμα στους βενζινοπώλες

Η υπόθεση της μη είσπραξης των προστίμων ύψους 7,5 εκατ. ευρώ σε 3.417 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων είχε αποτελέσει τους τελευταίους έξι μήνες αιτία διαμάχης μεταξύ τελωνείων και Γενικής Γραμματείας Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών από τη μιά, και ΣΔΟΕ και ΚΕΠΥΟ από την άλλη.

Για τους 3.417 ιδιοκτήτες πρατηρίων διαπιστώθηκε ότι είτε δεν είχαν καταχωρίσει στο ηλεκτρονικό σύστημα "Ήφαιστος" τα τιμολόγια με τα οποία είχαν προμηθευτεί ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για το πρώτο πεντάμηνο του 2010, είτε ότι είχαν καταχωρίσει ψευδή και ανακριβή τιμολόγια.

Αποκαλυπτικά της διαμάχης είναι έγγραφα και επιστολές που εξέδιδαν οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 12 Ιουλίου του 2011, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνει με έγγραφό της όλες τις περιφερειακές Διευθύνσεις Τελωνείων να αναμένουν οδηγίες και να μην προχωρήσουν στην είσπραξη των προστίμων τα οποία είχαν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΠΥΟ.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ κατ' εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, διαπιστώθηκε η αντικειμενική υπόσταση μεγάλου αριθμού παραβάσεων μη καταχώρισης ή εκπρόθεσμης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα Ήφαιστος το οποίο διαχειρίζεται το εν λόγω προϊόν".

Στις 5 Αυγούστου, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωαννης Διώτης παρενέβη με έγγραφό του, ζητώντας από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ να διαβιβάσουν στα τελωνεία τις εκθέσεις ώστε να εισπραχθούν τα πρόστιμα.

"Όλες τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταχώρισης για κάθε μέλος του μητρώου ΔΙΠΕΘΕ (σ.σ. Διαχειριστών Πετρελαίου Θέρμανσης) χωρικής σας αρμοδιότητας, που διαπιστώνονται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα και σας διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΠΣ, παρακαλούμε να τις προωθήσετε στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, για τις δικές τους παραπέρα ενέργειες" ζητούσε με το έγγραφό του ο κ. Διώτης.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 26 Αυγούστου, στην κόντρα ανάμεσα στη Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ παρενέβη απευθείας με εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Καπελέρης, ζητώντας από τα τελωνεία να αναστείλουν την είσπραξη των προστίμων σε βάρος των βενζινοπωλών, διαβεβαιώνοντας ότι η εκκρεμότητα θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Καπελέρης τόνιζε: "Δεν θα εκδίδονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου (ΑΕΠ), μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το όλο θέμα και παρασχεθούν εκ νέου σχετικές οδηγίες. Στις περιπτώσεις που έχει ήδη ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (κλήση σε ακρόαση, σύνταξη της έκθεσης ελέγχου) και έχει εκδοθεί η σχετική Απόφαση Επιβολής Προστίμου, χωρίς όμως αυτή να έχει κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο επιτηδευματία, δεν θα κοινοποιείται αυτή".

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς στις 19 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Διομήδη Σπινέλη, ο οποίος με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ, αφού αναφέρεται στις εγκυκλίους της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και του κ. Καπελέρη, κάνει λόγο για καθυστέρηση στην είσπραξη των προστίμων τα οποία επιβλήθηκαν στους βενζινοπώλες, μετά τον εντοπισμό τους από τις διασταυρώσεις που έκανε το ΚΕΠΥΟ.

Όπως τόνιζε ο Δ.Σπινέλης, "παραμένουν σε εκκρεμότητα χρέη μελών ΔΙΠΕΘΕ που έχουν διαπιστωθεί από το Πληροφοριακό Σύστημα και δεν έχει οριστεί διοικητικά η διαδικασία βεβαίωσής τους και είσπραξής τους".