Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για άλλη μια φορά καταδίκασε την Τουρκία με τεράστιο πρόστιμο για την παράνομη κατοχή στη Βόρεια Κύπρο. Ουσιαστικά το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία.
Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Τουρκία με πρόστιμο 20,8 εκατομμυρίων ευρώ για την παράνομη κατοχή περιουσίας στο Βαρώσι.
Η υπόθεση είναι γνωστή ως «Λόρδος και οι υπόλοιποι» και περιλαμβάνει τις διεκδικήσεις 8 Ελληνοκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο που λόγω της παράνομης στρατιωτικής κατοχής έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ είχε γίνει το 1990 και προέβλεπε αίτηση για αποζημίωση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει η Αγκυρα κυμαίνονται από 100.000 μέχρι και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα για ηθική και υλική βλάβη, ενώ με την ίδια απόφαση του ΕΔΔΑ η Τουρκία υποχρεώνεται να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, το δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση, η απόφαση είναι σημαντική για πολλούς λόγους.
Ο σημαντικότερος είναι πως το ΕΔΔΑ ουσιαστικά «κοστολογεί την απώλεια χρήσης περιουσίας, ένα γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της επιτροπής ακινήτων που έχει συστήσει η Τουρκία και έχει δεχθεί να αποζημιώσει όσους προσφεύγουν στην επιτροπή αυτή».
Ουσιαστικά έχει βρεθεί ένα ελάχιστο ποσό κόστους της απώλειας της περιουσίας για την περιοχή της Αμμοχώστου.
Το ΕΔΔΑ έχει δεχθεί να μην εκδώσει άλλες αποφάσεις αποζημιώσεων καθώς η Αγκυρα έχει δεσμευθεί να αποζημιώνει τους Ελληνοκυπρίους μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων που έχει συστήσει.
Σε περίπτωση μη σωστής λειτουργίας της επιτροπής, μελλοντικά θα μπορούν να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο ΕΔΔΑ.
Άνοιξε το δρόμο… των προσφυγών
Πρώτη νίκη έναντι της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ήταν αυτή της Τιτίνας Λοϊζίδου. Πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση τού δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία. Πέντε χρόνια μετά την απόφαση, το 2003, η Τουρκία αναγκάστηκε να καταθέσει την αποζημίωση, που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η Τουρκία, η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, θεωρείτο υπεύθυνη για ό,τι συνέβαινε στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο καθοριζόταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση». Παράλληλα καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.antinews.gr/2012/01/11/142468