13 Ιανουαρίου 2012

Έτοιμη η τροπολογία για τις ρήτρες συλλογικής δράσης και την επιλεκτική χρεοκοπία

Τη νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων θα καταθέσει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η νομοθετική διάταξη που επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο - και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Σχηματικά από τη διάταξη προκύπτει πως στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τα 104 δισ . ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που επιβάλει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης είναι επιβεβλημένη, καθώς η συμφωνία που θα συνομολογήσουν οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος με τους κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα κάνει ρητή αναφορά στα Collective Action Clauses.

Αναφορά στις ρήτρες θα κάνει και η διερευνητική επιστολή Letter of Inquiry (LOI) που θα αποστείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους 8.000 περίπου θεματοφύλακες των ελληνικών ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας τους να ενημερώσουν τους επενδυτές τους για τους όρους της ανταλλαγής και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας. Οι S&P, Moody's και Fitch θα αξιολογήσουν έτσι την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει επακριβώς τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει. Καθώς δεν πρόκειται για πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών πρόκειται περί επιλεκτικής αδυναμίας πληρωμής και όχι περί χρεοκοπίας.

Ο μεγαλύτερος φόβος για τις δευτερογενείς επιδράσεις της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα που είχαν δοθεί ως εγγυήσεις (collaterals). Η αξία αυτών των ομολόγων θα μηδενιστεί για ένα προσωρινό διάστημα και οι εγγυήσεις θα καταπέσουν. Έτσι, είτε θα πρέπει να καλυφτούν με άλλα collaterals ή απευθείας με χρήματα.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που έχουν χρησιμοποιήσει τα ελληνικά χρεόγραφα ως εγγυήσεις (προς τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, Κεντρικές Τράπεζες) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση εάν οι κάτοχοι των ομολόγων ζητήσουν νέες εγγυήσεις. Εκτιμούν δε πως σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΚΤ θα πρέπει ήδη να έχει ληφθεί πρόνοια για το θέμα.