Για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος διατυπώνει αμφιβολίες για τις πιθανότητες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση. Σε συνέντευξή της στο βρετανικό Γκάρντιαν και σε πέντε ακόμα ευρωπαϊκές εφημερίδες παραδέχεται ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα δεν έχει αποδώσει καρπούς μετά από δύο χρόνια.
«Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν κατορθώσει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση», δηλώνει η κ. Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ιδιαίτερη περίπτωση». Ερωτώμενη για την πολιτική που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο την τελευταία διετία, η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά ότι «οι καλοί πολιτικοί πάντα έχουν αμφιβολίες, ώστε να εξετάζουν συνεχώς αν βρίσκονται στη σωστή πορεία».
Στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν έχει νόημα η υπόσχεση για όλο και περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης αν δεν αντιμετωπίζονται τα αίτιά της, κάτι που πιστεύει ότι επιτυγχάνεται με το νέο αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο που προωθεί το Βερολίνο. Επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των Γερμανών δεν είναι άπειρες.
Η Άνγκελα Μέρκελ εμμένει επίσης στη θέση της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να έχει τη δυνατότητα εποπτείας των δαπανών και των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ευρωζώνης. Απορρίπτει δε το ευρωομόλογο ως άμεση λύση για την κρίση, αφήνοντάς το πάντως ανοιχτό ως ενδεχόμενο εφόσον το νέο καθεστώς της ευρωζώνης που επιδιώκει λειτουργήσει επιτυχώς.
Καλεί, τέλος, σε μία σταδιακή δημιουργία μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με περισσότερες εθνικές εξουσίες να παραχωρούνται σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, την Κομισιόν. Το όραμα της καγκελαρίου περιλαμβάνει ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα συμβούλιο των εθνικών ηγετών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ρόλο ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.
skai