09 Ιανουαρίου 2012

Καταρρέει ο μύθος των CDS: 9 δις θα πληρωθούν από κερδοσκόπους σε κερδοσκόπους, για τα κερδοσκοπικά naked CDS

Αν πληρωθούν τα CDS που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο τότε το συνολικό κέρδος των κατόχων θα κινηθεί περί τα 25  δις δολ. εκ των οποίων οι κερδοσκόποι με τα naked CDS θα πάρουν μόνο 9 δις. Η συνολική άμεση επένδυση σε παράγωγα ομολόγων δηλαδή τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χώρας διαμορφώνεται στα 5 δις δολάρια.... και όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται για 500 δις ή τρις είναι απλά παπαριές...
Με βάση εκτιμήσεις το 35% αυτών είναι naked CDS δηλαδή είναι γυμνά όπερ σημαίνει ότι αγοράστηκαν χωρίς να αντισταθμίζουν ομόλογα. Τα naked είναι απλουστευμένα το κερδοσκοπικό σκέλος των παραγώγων.

Όσοι κατέχουν ομόλογα και θα υποστούν haircut 60% ή περισσότερο αν κατέχουν CDS θα μετριάσουν την απώλεια και ορθά πρέπει να πληρωθούν.

Τα naked CDS είναι μεν κερδοσκοπία αλλά μέχρι πριν ορισμένους μήνες επιτρέπονταν και ως εκ τούτου ακόμη υπάρχουν ως κερδοσκοπικός μηχανισμός.
Το 65% των CDS όμως αντιστοιχούν σε πραγματικά ομόλογα και πραγματικές θέσεις στο ελληνικό χρέος.
Το 65% σημαίνει ότι θα πάρουν 16 δις δολάρια
και τα υπόλοιπα 9 δις αντιστοιχούν σε naked CDS δηλαδή σε κερδοσκοπικές θέσεις που αναπτύχθηκαν στα παράγωγα των ομολόγων ποντάροντας στην χρεοκοπίας της χώρας.

Ο μύθος των CDS

Τα  Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το δημιούργημα της J P Morgan από τις αρχές του 1990 «κατασκευάστηκαν» ως επενδυτικό εργαλείο προστασίας των δανειστών από αθέτηση υποχρεώσεων των δανειζομένων.

Τα CDS έχουν πραγματικά διπλό ρόλο από την μια προστατεύουν τον δανειστή δηλαδή τον κάτοχο των ομολόγων αφού εστιαζόμαστε στο ελληνικό δημόσιο αλλά από την άλλη λόγω των CDS αυτής της ιδιαίτερης αγοράς παραγώγων διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων πλην βεβαίως αυτών που έχουν τυπικά χρεοκοπήσει όπως η Ελλάδα.

Από την μια πλευρά λοιπόν και ορθά βεβαίως όλοι εστιάζονται στον κλασσικό μηχανισμό των CDS που λειτουργούν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων αλλά λησμονούν όλοι το δεύτερο και ίσως εξίσου σημαντικό ρόλο των CDS που είναι η διατήρηση τιμών και αποδόσεων ομολόγων σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Αν υποθέσουμε ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2012 καταργηθούν όλα τα CDS παγκοσμίως ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πρώτη παρενέργεια παγκοσμίως;

Η πρώτη παρενέργεια είναι ότι οι τιμές των ομολόγων θα υποχωρήσουν και οι αποδόσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά χρεόγραφα καθώς θα έχει χαθεί ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.
Τα CDS έχουν στιγματιστεί λόγω της κερδοσκοπίας που υπήρξε στην Ελλάδα.

Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος.
Τα CDS είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τους κατόχους των  ομολόγων του ελληνικού κράτους στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις του.
Τα CDS δεν είναι μόνο ένα κλασσικό παράγωγο που έχει ως στόχο την κερδοσκοπία. Αυτά είναι τα γυμνά CDS.
Το CDS είναι η προστασία του δίκαιου κεφαλαίου απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία ή την κατάρρευση του κράτους όπως κακή ώρα της Ελλάδος.

Τα CDS αν πληρωθούν θα εκτονώσουν την σωρευμένη πίεση, θα αφήσουν αποκαΐδια αλλά θα εκτονώσουν και την σωρευμένη πίεση.

Δυστυχώς η δαιμονοποίηση των CDS δεν επιτρέπει σε πολλούς να δουν την χρησιμότητα αυτού του εργαλείου.

Από την άλλη ρόλο σε αυτή την άκρως αρνητική εικόνα έχει διαδραματίσει και η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων που πιστοποιεί πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός καθώς αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός πληρώνονται τα CDS.

Η μη πληρωμή των CDS από την ISDA έως τώρα δεν γίνεται με το σκεπτικό ότι θέλει να προστατέψει την Ελλάδα αντιθέτως θέλει να προστατέψει τα μέλη της τα οποία έχουν εκδώσει CDS και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια καθώς τα CDS αποτιμώνται σε δολάρια.

Ο κίνδυνος αν «αχρηστευθούν» τα CDS
Πολλά desk μεγάλων τραπεζών άπαξ και διαπίστωσαν ότι τα CDS δεν δουλεύουν κοινώς δεν προστατεύουν έχουν αποφασίσει για το 2012 να θέσουν όρια πλαφόν στην ανάληψη του επενδυτικού ρίσκου σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Π.χ. η Barclays πριν 4 χρόνια αγόραζε 4 δις ευρώ Ιταλικά ομόλογα λαμβάνοντας ωε εξασφάλιση CDS έναντι υπαρκτών ομολόγων. Ακολουθούσε πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνων.

Ταυτόχρονα η Barclays αγόραζε και 1 δις εταιρικά ομόλογα διαφόρων τραπεζών και εταιριών λαμβάνοντας ωε εξασφάλιση CDS έναντι υπαρκτών ομολόγων.

Η Barclays του 2012 δεν θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ούτε εταιρικά καθώς το risk management θέτει όρια καθώς τα ομόλογα δεν φέρουν πλέον μηχανισμούς εξασφάλισης αντιστάθμισης κινδύνων έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Το παράδειγμα της Ελλάδος ήταν ένα παγκόσμιο κακό παράδειγμα όχι γιατί η χώρα δεν είχε να πληρώσει και άλλες δεν έχουν και με τρόπους μη συμβατούς ακόμη επιβιώνουν.

Η Ελλάδα ήταν η αφορμή ή αιτία να αμφισβητηθούν βασικοί κανόνες των αγορών και η ζημία που ακόμη δεν είναι εμφανής θα διαπιστωθεί προσεχώς.

bankingnews.gr