«Άργησα να στρίψει το κρουαζιερόπλοιο με συνέπεια να πλεύσει πολύ κοντά στις ακτές του νησιού και να δημιουργηθεί το ρήγμα», ομολόγησε ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο του πλοίου Costa Concordia, το ναυάγιο του οποίου κόστισε τη ζωή 11 ανθρώπων, ενώ άλλοι 26 αγνοούνται, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Καταθέτοντας στις δικαστικές αρχές του Γκροσέτο, ο Σκετίνο εξήγησε ότι η πορεία του Concordia κατά την πρώτη ημέρα της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο είχε αποφασιστεί όταν έφυγε από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στην Ρώμη. Ο Σκετίνο ομολόγησε ότι πλησίασε κοντά στις ακτές, επειδή ήθελε να χαιρετήσει έναν συνάδελφό του, που είχε σπίτι στο νησί της Τοσκάνης.
«Οδηγούσα το πλοίο βάσει όσων έβλεπα επειδή γνώριζα το σημείο και επειδή είχα κάνει την ίδια διαδρομή τρεις ή τέσσερις φορές. Τη στιγμή που έδωσα διαταγή να στρίψουμε γιατί τα νερά ήταν πολύ ρηχά, ήταν πλέον αργά. Δεν ξέρω γιατί αυτό συνέβη», φέρεται να δήλωσε.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η δεν είχε δοθεί εντολή στον πλοίαρχο για αλλαγή της πορείας. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Σκετίνο επεσήμανε ότι οι χειρισμοί που έκανε ο πελάτης του έσωσαν τόσες ζωές. Ο κυβερνήτης έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροήν, καθώς και για εγκατάλειψη του πλοίου, προτού εκκενωθεί εντελώς.
Τραγικές προσωπικές ιστορίες
Ένας νεαρός μουσικός, ένας πατέρας και η 5χρονη κορούλα του, ένα νεαρό ζευγάρι: Τραγικές προσωπικές ιστορίες πίσω από τους αριθμούς για τους αγνοούμενους του ναυαγίου του Concordia, μετά το οποίο 24 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο μουσικός. Ο Τζουζέπε Τζιρόλαμο, ένας 30χρονος μουσικός από το Μπάρι (νότιο άκρο της Ιταλίας), είχε αρχίσει να εργάζεται στις 4 Δεκεμβρίου για την Costa Cruises. Η τελευταία φωτογραφία αυτού του 30χρονου όμορφου νεαρού άνδρα, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook, τραβήχτηκε στις 27 Δεκεμβρίου. Ποζάρει χαμογελώντας στο πλοίο με φίλους του. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι έπαιζε μουσική σε μια αίθουσα του πλοίου όταν αυτό έπεσε στους βράχους. Ένας συνάδελφός του είπε ότι αρχικά επιβιβάστηκε σε μια σωστική λέμβο, έδωσε όμως αμέσως μετά τη θέση του σε ένα παιδί. Άλλοι τον είδαν στη συνέχεια, στην τέταρτη ή την πέμπτη γέφυρα, να φορά το σωσίβιό του με τα σημάδια της αγωνίας εμφανή στο πρόσωπό του. Δεν ήξερε να κολυμπά.
Ο πατέρας και η κορούλα του. Ο 36χρονος Ουίλιαμ Αρλότι και η πεντάχρονη κορούλα του Νταϊάνα ήταν κάτοικοι του Ρίμινι. Η σύντροφος του τους είδε για τελευταία φορά μέσα στο χάος που επικρατούσε κατά την εκκένωση του πλοίου. Η νεαρή γυναίκα χωρίστηκε από αυτούς όταν μπήκε σε σωστική λέμβο. Και οι τρεις βρίσκονταν νωρίτερα σε ένα χώρο όπου οι επιβάτες θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά τους ζήτησαν να πάνε στην άλλη πλευρά του πλοίου που άρχισε να παίρνει κλίση. Όταν θέλησαν να γυρίσουν πίσω το κοριτσάκι γλίστρησε και ο πατέρας της μαζί της.
Το τελευταίο μήνυμα ενός νεαρού ζευγαριού Γάλλων. Το τελευταίο μήνυμα της Μιλέν, 23 ετών, και του συντρόφου της Μικαέλ, 25 ετών, εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στις 00:15 (ώρα Ελλάδας), μιάμιση ώρα μετά την πρόσκρουση του πλοίου στο βράχο στο νησί Τζίλιο. Σε ένα σύντομο μήνυμα κειμένου (SMS) προς τους γονείς του, ο Μικαέλ γράφει: «Το πλοίο έχει πάρει κλίση. Φοράμε τα σωσίβια και σας ενημερώνω ότι θα πρέπει να φύγουμε με μια μικρή σωσίβια λέμβο. Είναι χάλια, όλος ο κόσμος σπρώχνεται, θα σας ενημερώνω μόλις έχουμε νέα».
Από τότε, δεν υπάρχει κανένα νέο. Οι γονείς διατηρούν την ελπίδα: «Αν φορούσαν τα σωσίβια και πήγαν προς τις βάρκες, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαν να εκκενωθούν. Εφόσον δεν έχουν βρεθεί τα σώματά τους, θέλουμε να πιστεύουμε».
Οι φίλες από τη Βαυαρία. Καταγόμενες από τη Βαυαρία, η Αγγέλικα Β., 57 ετών, συνταξιούχος, και η φίλη της Γκάμπι Γ., 52 ετών, διοικητική υπάλληλος, έκαναν το πέμπτο τους ταξίδι μαζί στο Costa Concordia. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης με τις σωσίβιες λέμβους, «οι άνθρωποι συνωστίζονταν», δήλωσε η Αγγέλικα Β. στο ραδιοσταθμό Antenne Bayern. Όταν παρουσιάστηκαν τρία άτομα σε αναπηρικές καρέκλες, "τους δώσαμε τη θέση μας". Οι δύο γυναίκες στη συνέχεια γλίστρησαν σε όλο το πλάτος της γέφυρας, και χάθηκαν από το οπτικό πεδίο. Η Γκάμπι δεν ξαναφάνηκε.
Η περουβιανή σερβιτόρα. Η περουβιανή Ερίκα Σόρια, 25 ετών, είναι η μόνη αγνοούμενη από τη Λατινική Αμερική (ένας συμπατριώτης της, επίσης μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο). Σέρβιρε σε ένα μπαρ του πλοίου, και την είδαν για τελευταία φορά σε μια σωστική λέμβο. Εργαζόταν για μια εταιρεία της χώρας της, την Bonavista, η οποία την έστειλε να εργαστεί στα πλοία. Ο πατέρας της έχει έλθει από το Περού στο Τζίλιο για να την αναζητήσει. Εξακολουθεί να είναι εξοργισμένος για την «ατιμωρησία» στην Ιταλία, καθώς ο καπετάνιος, που κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε το ναυάγιο, άργησε να δώσει το σήμα συναγερμού και εγκατέλειψε το πλοίο πριν από τους επιβάτες, βγήκε από τη φυλακή και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η σκιά του Τιτανικού. Η τύχη παίζει πολύ «περίεργα» παιχνίδια. Μια Ιταλίδα που επέζησε από το ναυάγιο του Concordia ήταν πιο τυχερή από τον μεγάλο θείο της, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον Τιτανικό πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Η Βαλεντίνα Καπουάνο, 30 ετών, ήταν στο πλοίο με τον αδελφό της και δύο φίλους, όταν αυτό προσέκρουσε στο βράχο.
Αφού κατάφερε να γλιτώσει από το μισοβυθισμένο πλοίο, θυμήθηκε τις ιστορίες της γιαγιάς της Μαρίας, της οποίας ο αδελφός Τζιοβάνι μετανάστευσε στην Λονδίνο σε αναζήτηση εργασίας στα 25 του. Τελικά βρήκε μια θέση εργασίας ως σερβιτόρος στον Τιτανικό.
«Ήταν πραγματικά σαν να ξαναζώ αυτή την ιστορία», είπε η Καπουάνο. «Ήταν φοβερό, είμαι ακόμα συγκλονισμένη, η σκέψη του τι συνέβη παραμένει οδυνηρή, μου προκαλεί ταχυπαλμία και υπερένταση», τόνισε.