17 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδι των hedge funds: Περιμένουν την πληρωμή των CDS προκαλώντας πιστωτικό γεγονός μέσω της εμπλοκής του PSI

Σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,4 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr, το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δις. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.

Ήδη το York Capital πάντως δεν είναι το μόνο που έχει ακολουθήσει συντεταγμένη στρατηγική πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Πολλά είναι τα hedge funds που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα, και μάλιστα σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ στο 20 και στο 45. Αυτές οι τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης, δίνει στους "παίχτες" διπλή δυνατότητα: Αν γίνει το haircut του 50% θα κερδίσουν τη διαφορά. Εάν δεν γίνει το haircut η Ευρώπη θα αναγκαστεί να ξαναπαρέμβει, ώστε να πληρωθεί το 200% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Έτσι το περιθώριο κέρδους θα είναι από 10% έως και 100%! Αν πάλι υπάρξει εμπλοκή στα παραπάνω σχέδια, τότε θα προσβάλουν τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI, αναγκάζοντας την ενεργοποίηση των CDS, έτσι θα αποζημιωθούν από αυτήν την πηγή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το PSI+, είναι ότι ορισμένοι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.

Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….

-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management (αποχώρησε πρόσφατα από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση).

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δις ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα). Απ' αυτά περίπου 15 με 20 δις εκτιμάται ότι ανήκουν σε hedge funds

www.bankingnews.gr