[Διαβάστε εδώ (Τελειώνετε με τις παπαριές για αγγλικό και οθωμανικό δίκαιο) για πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ που απέρριψε τα αιτήματα για κατασχέσεις από αμερικανικά hedge fonds καταθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής στη FED των ΗΠΑ, για τη χρεοκοπία του 2001]
Ορισμένα hedge funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του επικεφαλής του hedge fund, Greylock Capital, Χανς Χιούμς, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Greylock είναι το μοναδικό hedge fund που συμμετέχει στην επιτροπή.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη κάνει πολλά. Ελπίζουμε ότι και οι άλλες πλευρές συμφωνούν πως είναι περισσότερο εποικοδομητικό να κλείσουμε μία εθελοντική συμφωνία», παρά την εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική συμεμτοχή των ιδωτών, είπε.
«Καθώς η Ελλάδα αλλάζει αναδρομικά τους όρους στο συμβόλαιο του ομολόγου, αυτό μπορεί να γίνει θέμα σε ένα δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Ματίας Όντιτ.
Αυτό, όμως, δεν είναι δεδομένο και υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες νομικές απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει στον γερμανικό Τύπο ο ειδικός για θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, είχε εκτιμήσει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους:
«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημείωνε.
Πάντως, σύμφωνα με τους NYT, δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο όλα τα hedge funds. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.
Ωστόσο, καθώς διαθέτουν πολλά κεφάλαια, μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία και επικαλούνται μάλιστα θετικά αποτελέσματα που είχαν σε ανάλογες υποθέσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Επιπλέον, ορισμένα funds συζητούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ένα ποσό (side payment), όπως το περιφράγουν, προκειμένου να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους.