20 Ιανουαρίου 2012

Η Κομισιόν επικρίνει τo αμερικανικό νομοσχέδιο SOPA κατά της πειρατείας

Σε μια κίνηση που δεν συνηθίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η επίτροπος Ψηφιακής Ατζέντας της ΕΕ επέκρινε το νομοσχέδιο SOPA που εξετάζουν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Διαδίκτυο.

«Δεν χρειαζόμαστε κακούς νόμους την ώρα που θα έπρεπε να διασφαλίζουμε τα οφέλη του ανοιχτού Διαδικτύου» έγραψε την Παρασκευή στο Twitter η επίτροπος Νέλι Κρους.

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όπως η απόφαση των υπεύθυνων της Wikipedia να θέσουν εκτός λειτουργίας την αγγλόφωνη υπηρεσία της εγκυκλοπαίδειας για μία ημέρα.

Το σχέδιο νόμου SOPA (Stop Online Piracy Act) προβλέπει ότι όποιος διαθέσει πειρατικό υλικό στο Διαδίκτυο δέκα ή περισσότερες φορές σε διάστημα έξι μηνών θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούν να μπλοκάρουν με δικαστική εντολή τους δικτυακούς τόπους μέσω των οποίων διατίθεται οποιοδήποτε πειρατικό υλικό. Οι δικτυακοί αυτοί τόποι θα διαγράφονται από το σύστημα DNS, το σύστημα διευθύνσεων του Παγκόσμιου Ιστού, και ουσιαστικά θα εξαφανίζονται από το Διαδίκτυο.

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο με περίπου το ίδιο περιεχόμενο, το PIPA (Protect Intellectual Property Act) εξετάζεται συγχρόνως από την αμερικανική Γερουσία.

Μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας σχεδιάζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο οι διαδικτυακές ελευθερίες.

«Η υπερβολική ταχύτητα είναι κι αυτή παράνομη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάζουμε σαμαράκια στους αυτοκινητόδρομους» σχολίασε η επίτροπος Ψηφιακής Ατζέντας.

Επιπλέον, η Κρους ζήτησε από τους 32.000 followers που έχει συγκεντρώσει στο λογαριασμό της στο Twitter να καταθέσουν τις απόψεις τους για το κλείσιμο της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων Megaupload.com.