19 Ιανουαρίου 2012

Μέσα στις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται το PSI, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους.

«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», είπε ο υπουργός στη Βουλή, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων για το οποίο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει αργότερα την Πέμπτη (στις 19:00) νέες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι μέχρι την Δευτέρα που θα προσέλθει στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης (Eurogroup), θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά.

«Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI, το νέο πρόγραμμα, που θα συνιστά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015» είπε.

«Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα- και την άλλη Δευτέρα να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα και όχι το PSI. Δεν υπάρχει περιθώριο, ιδέες για θέματα που θεωρούνται επείγοντα να τεθούν μετά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως στο εξωτερικό έχει εμπεδωθεί η εντύπωση πως «οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν θέλουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει κουπόνι (επιτόκιο) λίγο πάνω από 3,5%, ενώ το IIF δεν υποχωρεί κάτω από το 4%.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός, συνεδριάζει το Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο PSI. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει  ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI, τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και στις αρχές Μαρτίου θα γίνει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα εκταμιευθεί η «σούπερ-δόση» των 90 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου η χώρα να μπορεί να πληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 του μηνός.

Τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Κόντρα για το επιτόκιο

Σε δηλώσεις του στo CNN, το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο, ο κ. Νταλάρα είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι είμαι βέβαιος, αλλά ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία».

Όπως είπε, ενδέχεται οι τελικοί όροι της συμφωνίας να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών και δήλωσε βέβαιος ότι το IIF θα μπορέσει να «κινητοποιήσει υψηλή συμμετοχή» στο PSI+, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει 100%».

Σήμερα, Πέμπτη, θα γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Νταλάρα και της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών.

Από την κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το IIF. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι επαφές συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα αποδεικνύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται απ' όλες τις πλευρές.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικό, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι το PSI+ και η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.

Άλλωστε, την Τετάρτη οι επικεφαλής του ΣΟΕ και του ΟΔΔΗΧ Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου, οι οποίοι είναι στην Ουάσινγκτον, και ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ. Κατσάμπας, υπέβαλαν στο Ταμείο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν 30ετή διάρκεια. Το IIF ζητεί αυξημένα επιτόκια μετά το 2020 ή να συνδεθεί το ύψος των επιτοκίων με το το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο PSI+ θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα, δηλαδή και αυτά που λήγουν μετά το 2020.

Σε ό,τι αφορά το κουπόνι, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και πρόταση για κλμακωτή αύξηση του, ξεκινώντας από το 3% και καταλήγοντας στο 4,5%.

Το μέσο επιτόκιο υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 4,25%. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το μέσο κουπόνι των ομολόγων που θα μπουν στο PSI+ (4,84%).

Ρήτρες συλλογικής δράσης

Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CAC's), προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα και να καταστεί εφικτός ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή του IIF εκπροσωπεί ιδιώτες που εκτιμάται ότι έχουν ομόλογα ύψους 155 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 260 δισ. ευρώ. Περίπου 45-50 είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, οπότε υπάρχουν περίπου 50 δισ. ευρώ «αγνώστων» ιδιοκτητών, που πρέπει να πεισθούν να συμμετάσχουν στο PSI+, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους New York Times, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν υπάρξει 100% συμμετοχή στο PSI+, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει υποχρεωτικό «κούρεμα».

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό», είπε.

Από την πλευρά τους, ορισμένα hedge funds εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση προχωρήσει στην εφαρμογή των CAC's.