24 Ιανουαρίου 2012

Reuters: Πιθανή η μη εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων

Ανοιχτό το ζήτημα του επιτοκίου για τα νέα ομόλογα, λέει ο Τσ. Νταλάρα.

Μετά τη χθεσινή απόρριψη της πρότασης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας για το PSI, η οποία αφορά ένα μέσο επιτόκιο στα επίπεδα του 4% για τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η χώρα για την ανταλλαγή τους με τα παλαιά, το πρακτορείο Reuters σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ότι υπάρχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πλέον βλέπουν με θετικότερο μάτι την επιλογή της «μη εθελοντικής» ανταλλαγής ομολόγων.


Όπως δήλωσε στο πρακτορείο πηγή που έχει γνώση των διαβουλεύσεων, οι ιδιώτες πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μη εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων εάν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα πιο κοντά στον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, καθώς είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, κάλεσε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες για το PSI να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Προειδοποίησε επίσης ότι πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.

Ωστόσο, ο κ. Νταλάρα κατέστησε σαφές ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος είναι σαφής», αναφέροντας είναι επιθυμητή «μια τακτική διαχείριση του ελληνικού χρέους».

Κατά τον ίδιο, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του κουπονιού (επιτόκιο) των νέων ομολόγων, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία.

Τέλος, ο κ. Νταλάρα αναφέρθηκε και στις δημοσιονομικές προσαρμογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτές είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.