17 Ιανουαρίου 2012

"Απεργεί" η αγγλική έκδοση της Wikipedia αύριο, 18 Ιανουαρίου

Εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει γνωστή η πρόθεση αρκετών ιστότοπων να «κατεβάσουν ρολά» αντιδρώντας έτσι στα περιβόητο SOPA και ΡΙΡΑ, τα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να περάσει στο Αμερικανικό Κονγκρέσο και τα οποία θα επιτρέψουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί το streaming, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα. 

Ουσιαστικά τα νομοσχέδια θα θεωρούν έγκλημα το upload του χρήστη, θα ενοχοποιούν όσους ανεβάζουν έγγραφα στο ιντερνετ και γενικά θα περιορίσουν κατά πολύ την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Στα νομοσχέδια αντιδρούν όλες οι μεγάλες εταιρίες του χώρου του ιντερνετ όπως οι Google, Yahoo, Facebook, AOL, Mozilla, και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως Reporters Without Borders, Human Rights Watch, ACLU, αλλα και δημοσιογράφοι ή γνωστοί δικηγόροι των ΗΠΑ.

Η Wikipedia «ρίχνει μαύρο» στις 18 Ιανουαρίου

Η Wikipedia είναι ένας από τους ιστότοπους που σχεδιάζει «μπλακ άουτ» στις 18 Ιανουαρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο συνιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η αγγλική έκδοση της Wikipedia θα «ρίξει μαύρο» τη Δευτέρα από τα μεσάνυχτα τις 18ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα τις 19ης Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι οι τελικές λεπτομέρειες είναι υπό εξέταση αλλά φαίνεται ότι θα είναι πλήρης και όχι ήπια «διακοπή ρεύματος» μόνο στις ΗΠΑ, καθώς το πρόβλημα θα αφορά όλο τον πλανήτη αν περάσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2011 η ιταλική έκδοση της wikipedia κατέβασε ρολά για 3 μέρες, όσο συζητούνταν στην ιταλική βουλή αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο και τελικά ψηφίστηκε.