Αύριο, Πέμπτη, αρχίζει η καταχώρηση διεθνώς σχεδόν οποιασδήποτε λέξης ως κατάληξης στις διευθύνσεις του διαδικτύου, γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη επανάσταση στο Ίντερνετ από τη δημιουργία του στη δεκαετία του ΄80.
Τη νέα δυνατότητα αναμένεται να εκμεταλλευθούν δεόντως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δημιουργώντας π.χ. διευθύνσεις του τύπου .pepsi, .ford, .bank, .sport ή .music, οι οποίες θα έλθουν να συμπληρώσουν τις οικείες καταλήξεις .org, .com και άλλες. Σήμερα επισήμως υπάρχουν 312 τέτοιες καταλήξεις (top-level domain names), από τις οποίες η πιο δημοφιλής είναι το .com με περίπου 100 εκατ. καταχωρημένα ονόματα.
Ο οργανισμός ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), που είναι αρμόδιος για το παγκόσμιο διαδίκτυο, προωθεί τις μεταβολές ως αναγκαίες για να αυξηθεί η ποικιλία επιλογών και ο ανταγωνισμός, όμως δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη λογική και επικρίνουν το νέο σύστημα απόδοσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Ο ίδιες οι κρατικές Αρχές των ΗΠΑ, αλλά και η Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών της χώρας, ανησυχούν ότι το νέο σύστημα θα διευκολύνει τις καταχρήσεις και τις απάτες στο Ίντερνετ, καθώς οι κακόβουλοι κυβερνο-εγκληματίες και χάκερ θα είναι ευκολότερο να παρασύρουν τους ανυποψίαστους χρήστες σε ιστοσελίδες-παγίδες.
Όμως οι διαχειριστές του παγκοσμίου διαδικτύου αντιτείνουν ότι το παλιό σύστημα με τις λιγοστές καταλήξεις σχεδιάστηκε το 1985 και δεν μπορούσε να προβλέψει την κατοπινή «έκρηξη» των δισεκατομμυρίων πλέον διευθύνσεων. Το κόστος της αίτησης για την παροχή ιδιόκτητης κατάληξης διεύθυνσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, θα ανέρχεται σε περίπου 185.000 δολάρια, ενώ για κάθε χρόνο ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλει τουλάχιστον 25.000 για ελάχιστο χρονικό διάστημα δέκα ετών (έναντι μόλις δέκα δολαρίων ετησίως για μια διεύθυνση .com). Έτσι, το συνολικό κόστος μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας μπορεί να φθάσει και το μισό εκατομμύριο δολάρια, συνεπώς δεν θα είναι προσιτό για τον καθένα να βάλει το όνομά του ή αυτό της φίρμας του στην κατάληξη της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η προθεσμία υποβολής αιτημάτων στον ICANN λήγει φέτος τον Απρίλιο και, παρά το κόστος, διαφαίνεται η ύπαρξη μεγάλου ενδιαφέροντος κυρίως από εταιρίες. Ήδη στα σκαριά βρίσκονται πάνω από 100 αιτήσεις, το ένα τέταρτο από τις οποίες προέρχονται από μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, κυρίως του λιανεμπορίου και του χρηματοοικονομικού τομέα, που περιλαμβάνονται στην λίστα του Fortune 500:Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.500 το χρόνο.
Εκτός από εταιρικά ονόματα, αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για γεωγραφικά ονόματα χωρών ή πόλεων (π.χ. www.Athens), στο πλαίσιο κυρίως της τουριστικής προβολής τους. Βεβαίως, επειδή αρκετά ονόματα, ιδίως των πόλεων, είναι ίδια, τουλάχιστον με λατινικούς χαρακτήρες, αναμένονται οι σχετικές «κόντρες».
Γι' αυτό, μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων τον Απρίλιο του 2012, ο ICANN, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ροντ Μπέκστρομ, το Μάιο θα ανακοινώσει αναλυτικά ποιος έχει κάνει αίτηση για ποια διεύθυνση και αμέσως μετά θα δεχτεί τυχόν αιτήσεις παραπόνων. Παράλληλα, θα διενεργήσει δημοπρασίες για να κατοχυρώσει στον πλειοδότη μια κατάληξη διεύθυνσης, αν την ίδια διεκδικούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
Οι νέες διευθύνσεις δεν αναμένεται να εμφανισθούν σε ευρεία χρήση πριν την άνοιξη του 2013, ενώ για τις επίμαχες και υπό αμφισβήτηση διευθύνσεις μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση έως το 2014.
Είχαν προηγηθεί δύο μείζονες αλλαγές από τον οργανισμό ICANN. Το 2000, εγκρίθηκε η χρήση επτά νέων καταλήξεων όπως .info και .biz, ενώ πιο πρόσφατα προστέθηκαν άλλες επτά, όπως το .eu, καθώς επίσης πέρυσι το επίμαχο .xxx.