20 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από τα 121 δολ. το αργό τύπου μπρεντ

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του προς τη Βρετανία και τη Γαλλία.


Η τιμή του μπρεντ έφθασε πάνω από τα 121 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε στα 120,92 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,12% σε σχέση με την Παρασκευή.

Στην άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» συνέβαλαν επίσης η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας.

Η απόφαση του Ιράν να σταματήσει τις εξαγωγές της στη Βρετανία και τη Γαλλία ήρθε, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το εμπάργκο στις αγορές πετρελαίου από το Ιράν, με πρόβλεψη μίας μεταβατικής περιόδου έως την 1η Ιουλίου 2012. Οι ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονταν πετρέλαιο από το Ιράν έχουν προχωρήσει ήδη σε σημαντικές περικοπές των αγορών τους από αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρίες - μεταξύ των οποίων η γαλλική Total, η ολλανδική Dutch Shell, η ισπανική Repsol YPF και η ιταλική Eni - είτε έχουν διακόψει γενικά τις αγορές ιρανικού πετρελαίου είτε έχουν σταματήσει να το αγοράζουν στην τρέχουσα αγορά. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το Ιράν δυσκολεύεται να βρει αγοραστές για περίπου 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης αρχίζουν να πλήττουν τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Αν δεν μπορέσει να βρει αγοραστές έως τα μέσα του Μαρτίου για το πετρέλαιο που διέθετε πέρυσι στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, το Ιράν θα αναγκαστεί να αποθηκεύσει το απούλητο πετρέλαιο σε πλωτές δεξαμενές μεγάλων τάνκερ ή να μειώσει την παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν.

Ανώτατο στέλεχος κινεζικής τράπεζας δήλωσε σήμερα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έπρεπε να χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα για να πληρώνει το πετρέλαιο που εισάγει από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία, με στόχο να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ρόλος του γουάν και να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του δολαρίου. «Αν το γουάν μπορεί να αναγνωρισθεί από αυτές τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και να καταστεί ένα από τα βασικά νομίσματα αναφοράς και διακανονισμού στο εμπόριο πετρελαίου μαζί με το ρούβλι και άλλα, το στάτους του γουάν μπορεί να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας CITC κ. Κάο Τονγκ.