20 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση Κοσόβου στην Ε.Ε. για να μη λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας χώρας

Η Πρίστινα, με επιστολή προς κράτη-μέλη της ΕΕ, ζητά να μην λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιστολή, με την οποία οι αρχές της Πρίστινας ζήτησαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.


«Εμείς δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η επιστολή» είπε ο κ. Μπογκντάνοβιτς σε δηλώσεις του στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 και σημείωσε ότι στην επιστολή διατυπώνεται το συγκεκριμένο αίτημα, επειδή τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν εφαρμόστηκαν.

Τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην επιστολή δεν είναι ορθές, δηλαδή ότι δεν είναι ακριβές ότι τα συμφωνηθέντα δεν εφαρμόστηκαν, ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, ανέφερε ότι εδώ και αρκετές μέρες είναι αντικείμενο συζητήσεων η επιστολή της Πρίστινας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για μας. Εδώ και μέρες αναγγέλλεται ότι η Πρίστινα θα αποστείλει την επιστολή» είπε ο κ. Μπογντάνοβιτς, προσθέτοντας ότι δεν είναι ενέργεια μόνον της Πρίστινας.

«Η Πρίστινα δεν ενεργεί μόνη της. Ενεργεί με μερίδα χωρών που στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μην αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Αν η Σερβία λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, το Κόσοβο πιο δύσκολα θα φθάσει στην πραγματική ανεξαρτησία, σε αντίθετη περίπτωση οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία θα είναι υπό πίεση. Η στάση αυτή του Κοσόβου οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και εντάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, είπε ότι αναμένει συνέχιση των συνομιλιών Βελιγραδίου- Πρίστινας, αύριο, στις Βρυξέλλες και εξεύρεση λύσης.

«Στόχος της μετάβασής μας στις Βρυξέλλες είναι η εξεύρεση συμβιβασμού, λύσης ώστε οι εντάσεις να αποκλιμακωθούν, επειδή η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τους Σέρβους ούτε τους Αλβανούς» σημείωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Επιπλέον, τόνισε ότι στόχος είναι μέσω του διαλόγου να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν στο Κόσοβο, μεταξύ αυτών και η εκπροσώπηση της Πρίστινας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον να εμποδίζεται και να απαγορεύεται η συμμετοχή της Πρίστινας σε περιφερειακά φόρουμ ή να γίνει μέλος ορισμένων οργανισμών. Εμείς ενδιαφερόμαστε μαζί με την Πρίστινα να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα και φυσικά μέσω των οργανισμών και των φόρουμ να καταλήξουμε σε λύση που θα είναι προς το συμφέρον των Σέρβων και των Αλβανών» ανέφερε ο κ. Μπογκντάνοβιτς, τονίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι επιζήμια για την πολιτική της Σερβίας, για το σερβικό λαό, για το Σύνταγμα, αλλά και για το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Ο κ. Μπογκντάνοβιτς είπε ότι οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο έκαναν λάθος που διοργάνωσαν δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δεν μπορούν να διεξάγουν υψηλή πολιτική.

«Στο βόρειο Κόσοβο σχεδόν όλοι οι Σέρβοι είναι κατά των αρχών του Κοσόβου και δεν ήταν ανάγκη να οργανωθεί δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι άνθρωποι, αν τις αποδέχονται» πρόσθεσε.