09 Φεβρουαρίου 2012

Στα 19 δισ. ευρώ κατεβαίνει ο πήχυς για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Στη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας προσγειώνεται ο στόχος για τα έσοδα από τοι πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς κυβέρνηση και τρόικα φέρονται να συμφώνησαν σε έσοδα ύψους 19 δισ. ευρώ ώς το 2015, αν και ο στόχος των 50 δισ. ευρώ παράμενει, χωρίς, όμως, χρονοδιάγραμμα.

Εντός του πρώτου εξαμήνου, θα επιδιωχθεί η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα βγουν στην αγορά η Εγνατία Οδός, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Στο εισαγωγικό κείμενο του νέου Μημονίου η κυβέρνηση λέει ότι «παραμένει δεσμευμένη στα φιλόδοξα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά στοιχείων από τομείς-κλειδιά της οικονομίας σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων που θα ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμα πως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή υπηρεσιών του Δημοσίου εμπλουτίζεται και προστίθενται νέοι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, παραμένει η δέσμευση ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου δεν μπορεί να πουληθεί, θα σπάει σε κομμάτια και θα διατίθεται προς πώληση τμηματικά.