09 Φεβρουαρίου 2012

Πιο κοντά οι εκλογές-Διλήμματα πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών

Tη ληξιαρχική πράξη θανάτου του δικομματισμού και του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος σηματοδότησε η χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη απέδειξε επίσης την αδυναμία του πρωθυπουργού να παίξει το ρόλο του, ενώ αποτέλεσε εκ των πραγμάτων το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε έως σήμερα.
Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί, στον ένα ή στον άλλο βαθμό ο καθένας, προσπάθησαν να βγάλουν τον εαυτό τους από το κάδρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να χειριστούν επικοινωνιακά το πιο σκληρό πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ερώτημα είναι βεβαίως πώς αυτό το πολιτικό σύστημα, έστω και κατόπιν εκλογών, ακόμα και αν προκύψει κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» μετά από αυτές-όπως ζητούν στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- θα μπορέσει να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά, που κατά κοινή ομολογία και σε βαθύτερη ύφεση οδηγούν και το ίδιο δεν τα πιστεύει.

Η έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης φέρνει εκ των πραγμάτων τις εκλογές εντός του Απριλίου, εκτός και αν υπάρξουν μη προβλεπόμενες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Λ. Παπαδήμος θα αντιμετωπίσει το δίλημμα του ανασχηματισμού για ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που ο Γ. Καρατζαφέρης αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση ή τη στήριξή του προς αυτή.

Οι Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης-αναλόγως και της στάσης που θα κρατήσει έναντι της κυβέρνησης-έχουν να αποφασίσουν επίσης αν θα επιβάλλουν κομματική πειθαρχία στους βουλευτές τους ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, κατά τις οποίες θα κινδυνεύσει σοβαρά η συνοχή των κομμάτων τους. Άλλωστε εύκολα μπορεί κανείς να αναλογιστεί πως το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο στο Κοινοβούλιο απ’ ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ταυτόχρονα έρχεται πιο κοντά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
real.gr