Ενδεχομένως και την Τρίτη θα γίνει γνωστό το όνομα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» και αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης.
Ο κ. Αργύρης δήλωσε στο Mega ότι στις 4 Μαρτίου -ημερομηνία που ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης ότι έγινε συναλλαγή- έγιναν όλες και όλες πέντε κινήσεις τέτοιου ποσού προς το εξωτερικό, οι οποίες και ελέγχονται.
«Πέντε κινήσεις υπάρχουν του ενός εκατομμυρίου αυτή την ημέρα. Είναι τριών επιχειρήσεων που είναι για επαγγελματική δραστηριότητα, ενός φυσικού προσώπου που ψάξαμε και δεν έχει σχέση, είναι γυναίκα, δεν έχει σχέση με πολιτικό πρόσωπο και μιας τράπεζας. Εάν λοιπόν είναι αυτό που λέει ο κ. Νικολούδης θα ζητήσουμε αύριο το πρωί από την τράπεζα να μας πει ποιος έκανε αυτή την κίνηση. Αν ταυτοποιείται αυτή η κίνηση με πολιτικό πρόσωπο θα έχουμε βρει το όνομα», είπε ο κ. Αργύρης.
Η υπόθεση θα λάβει άλλες διαστάσεις σε περίπτωση που βουλευτής δεν έχει δηλώσει το ποσό στο «πόθεν έσχες». «Έχει κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης. Δεν την βάζουμε εμείς την ποινή. Εμείς εντοπίζουμε την παράβαση με βάση το νόμο και το παραπέμπουμε στον εισαγγελέα εφετών, όπως κάναμε και με τον κ. Τσοχατζόπουλο», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έδειξαν ότι από το 2009 «πάνω από 40 'πολιτικά πρόσωπα'» έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, «βουλευτικά» εμβάσματα με προορισμό τράπεζες του εξωτερικού έφευγαν μέχρι και μέσα από τη Βουλή, και συγκεκριμένα από το υποκατάστημα τράπεζας που λειτουργεί μέσα στο Κοινοβούλιο.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το «πόθεν έσχες», για να ελεγχθεί κατά πόσον τα ποσά αυτά δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των προσώπων αυτών.
Newsroom ΔΟΛ