25 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοτελής φόρος 20% σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εισοδήματα από ενοίκια – Μείωση συντελεστών στις επιχειρήσεις

["Νέο χαράτσι 20% στα ενοίκια" γράφουν οι λαϊκιστές ενώ στην ουσία αυτό που θα γίνει θα είναι ότι τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς δηλ. δεν θα προσθέτονται στο εισόδημα αλλά θα φορολογούνται ξεχωριστά. Άρα μη λέτε μαλακί@@. Το θέμα βέβαια είναι ότι όσοι έχουν πολλά ενοίκια και ανέβαιναν σε υψηλούς συντελεστές φορολόγησης θα έχουν όφελος, γιατί τα ενοίκια που ανέβαζαν το εισόδημα θα φορολογούνται με 20% και όχι με 30-40%. Αυτό μπορεί να είναι άδικο για κάποιον που νοικιάζει μόνο ένα μαγαζί ή ένα σπίτι... αλλά πάντως χαράτσι δεν είναι! Μη χάνουμε το μέτρο γιατί χάνουμε το δίκιο μας]

Την επιβολή αυτοτελούς ενιαίου φόρου 20% σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού φορολογικού συστήματος.

Η πρόταση αυτή μαζί με το ενδεχόμενο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Στην σύσκεψη ετέθη εκ νέου το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από τον Ιούνιο, κάτι το οποίο όμως η κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Όπως όλα δείχνουν η παρούσα κυβέρνηση δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο της θα αναλάβει να το συνεχίσει αυτή που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Αναλυτικότερα, τα "4" κρίσιμα ζητήματα που εξετάσθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν:

*Ακίνητα: Διερευνάται το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία με την παράλληλη κατάργηση αρκετών φόρων που σήμερα την επιβαρύνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ή ενιαίου τέλους, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που σήμερα εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

*Αντικειμενικές αξίες: Βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 πρέπει να έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου «να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς» όπως καταγράφεται στο Μνημόνιο. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων ακόμα και πάνω από 100%, καθώς και σε υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων από το 2013, ενώ θα αυξηθούν και άλλοι 10 φόροι που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Βάση για την εξίσωση των τιμών πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησης των τιμών στα ακίνητα που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

*Επιχειρήσεις: Το ενδεχόμενο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις είναι ένα από τα προς εξέταση ενδεχόμενα. Για την ώρα, η επικρατέστερη πρόταση αφορά στη φορολόγηση 15% (αντί 20%) των αδιανέμητων κερδών και 18% (αντί 25% ή 15%) των διανεμόμενων, που οδηγεί σε μέση φορολογική επιβάρυνση 30,3%.

*Αυτοτελή εισοδήματα: Το ΔΝΤ έχει ζητήσει την επιβολή αυτοτελούς ενιαίου φόρου 20% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από ενοίκια, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr