24 Φεβρουαρίου 2012

Δεν συμπαρασύρονται από το -22%


Δεν συμπαρασύρονται από το -22%

Δεν θα επηρεάσει τελικά η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%, που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, με βάση τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Από το ύψος του κατώτατου μισθού αποσυνδέονται επίσης παροχές και συντάξεις, όπως του ΟΓΑ.

Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν σταθερά και δεν μειώνονται:


  • Το επίδομα ανεργίας που παιρνουν 297.000 άτομα
  • Το επίδομα μητρότητας που παίρνουν 60.000 γυναίκες
  • Το επίδομα κύησης και λοχείας
  • Το εποχιακό επίδομα που παίρνουν 140.000 ατομα.

Πάντως, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα περάσουν από ψιλό κόσκινο και δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι προϋποθέσεις και ο χρόνος χορήγησής τους.

Παράλληλα, με τις τροπολογίες Λοβέρδου - Κουτρουμάνη διασφαλίζονται βασικά επιδόματα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως το επίδομα παραπληγικών και απολύτου αναπηρίας.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι συντάξεις -κύριες και επικουρικές- του ΟΓΑ, που επίσης συνδέονται με τον κατώτερο μισθο.

Ακόμη, διευρύνεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 40.000 άτομα.

Επίσης, με τροπολογία των υπουργών Υγείας και Εργασίας ανανεώνεται για έναν ακόμη χρόνο η δυνατότητα θεώρησης βιβλιαρίου αθενείας με 50 ένσημα και όχι με 75.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα να ανασταλεί η πληρωμή δανείων που έχουν χορηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις με τις οποίες μπορούν να ασφαλιστούν οικονομικοί μετανάστες, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική αμορραγία των ταμείων, που εφέτος θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών.

megatv.com