06 Φεβρουαρίου 2012

Και η Τσεχία λέει «όχι» στην ACTA-Δεν πάει στο κοινοβούλιο για επικύρωση η συμφωνία

Η Τσεχία είναι μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που υπέγραψαν τον Ιανουάριο την ACTA, στόχος της οποίας είναι να καταπολεμηθεί η πειρατεία στο Ίντερνετ και να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αναστέλλει τη διαδικασία επικύρωσης από το κοινοβούλιο της Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, τόσο στην Τσεχία όσο και σε πολλές άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση «δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποδεχτεί μια κατάσταση στην οποία θα απειλούνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία», είπε ο Νέτσας, σύμφωνα με το πρακτορείο CTK. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι επιπτώσεις θα έχει η επικύρωση αυτής της συμφωνίας «στην πραγματική ζωή», πρόσθεσε.

Η Τσεχία είναι μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που υπέγραψαν τον Ιανουάριο την ACTA, στόχος της οποίας είναι να καταπολεμηθεί η πειρατεία στο Ίντερνετ και να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία. Η Πολωνία έχει επίσης «παγώσει» τη διαδικασία επικύρωσης της ACTA, μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν. Προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών αυτών.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τσεχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία». «Η συμφωνία ACTA επιτίθεται σοβαρά στις πολιτικές ελευθερίες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να την επικυρώσει», είπε ο Μίκουλας Φέρεντσικ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Πειρατών, το οποίο βασίστηκε στο αντίστοιχο σουηδικό κόμμα.

Πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες, αλλά και η ιστοσελίδα του δεξιού κόμματος ODS του πρωθυπουργού Νέτσας, έχουν δεχτεί επιθέσεις από το κίνημα των Anonymous. Μάλιστα οι χάκερς έκλεψαν δεδομένα περίπου 27.000 μελών του ODS, ενώ ένας λεπτομερής κατάλογος που περιλάμβανε τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις πολιτικών μοιράστηκε σε αρχισυντάκτες εφημερίδων.