Με το ένα πόδι έξω από το ευρώ δείχνει να βρίσκεται, για πολλούς ευρωπαίους, η Ελλάδα, σε μία στιγμή κατά την οποία κανένα μνημόνιο και καμία συμφωνία δε δείχνει να επιτυγχάνει τους στόχους. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν συνεχώς με νέα μέτρα, τα οποία στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε μισθωτούς και συνταξιούχους συρρικνώνοντας δραματικά το εισόδημα των ανθρώπων που αποτελούν την καταναλωτική βάση μίας κοινωνίας που βάσισε εδώ και δεκαετίες την ανάπτυξή της στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η ύφεση βαθαίνει και, μάλιστα, η Ελλάδα σύντομα θα γραφτεί στην ιστορία ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση: Τα δε στοιχεία από την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν μιλούν για ύφεση άνω του 4% φέτος, παρά το ότι το μνημόνιο είχε σχεδιαστεί σε προβλέψεις για ύφεση 2,8%.
Σήμερα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος για να συζητήσει τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ που ξεπερνάνε τα 10 δισ. ευρώ, όμως η θητεία του πρωθυπουργού λήγει σε ένα μήνα…
Το υπουργείο Ανάπτυξης εξαγγέλλει προγράμματα, τύπου Jeremie, τα οποία ούτως ή άλλως δε χρηματοδοτούν οι τράπεζες – όχι γιατί δε θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν…
Σήμερα διέρρευσε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, αρμοδιότητας Ρέσλερ, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης είναι «όλο φασαρία και κούφια λόγια».
Τονίζει μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν έχει ούτε τη θέληση ούτε είναι σε θέση να λάβει τη βοήθεια που της προσέφερε η Γερμανία στον τομέα της ανάπτυξης».
Παράλληλα, η Ευρώπη ζητά, διά του επίσημου στόματος Γιούνκερ πια, επίτροπο ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να λειτουργήσει ένα κράτος που εδώ και μήνες είναι σε πλήρη παράλυση.
Το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι απογοητευμένοι από την Ελλάδα που όλο υπόσχεται, αλλά δεν κάνει τίποτα.
Όσο η χώρα παραμένει εκτός στόχων, σίγουρα οι Ευρωπαίοι θα απαιτήσουν και νέα μέτρα, κάτι που ουσιαστικά έχει επιβεβαιώσει προ ημερών και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όμως, το πιθανότερο είναι ότι ελλείψει μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης όσα νέα μέτρα και να ληφθούν, όσα μνημόνια και να υπογραφούν, οι στόχοι για έσοδα κα την ανάπτυξη δε θα επιτευχθούν, ενώ σε μάστιγα εξελίσσεται πλέον η ανεργία, ειδικά στους νέους.
Οπότε μην αποκλείετε το επόμενο ερώτημα που θα μας τεθεί να μην είναι νέα μέτρα ή ακόμα ένα μνημόνιο, αλλά το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στο ευρώ!
Άλλωστε, ο ίδιος ο Σόιμπλε προ ημερών είχε πει ότι «αν κάποιο κράτος -μέλος της Ευρωζώνης αποφασίσει να φύγει, αυτό θα ήταν δυσάρεστο, αλλά θα έπρεπε να σεβαστούμε την απόφασή του…».
www.bankingnews.gr