29 Φεβρουαρίου 2012

Οχι σε νέες προμήθειες, έμφαση στο προσωπικό, λέει ο Α/ΓΕΕΘΑ

«Κόκκινο» στις σκέψεις για νέες αμυντικές προμήθειες, προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος αμυντικού υλικού αλλά και έμφαση στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η τριάδα των κατευθυντήριων γραμμών που διατυπώνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος.

Σε επίσημο έγγραφό του, ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ επιδιώκει να περιγράψει το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και αυτό με την ατμόσφαιρα να είναι βαριά στο Πεντάγωνο και σε πολλές μονάδες - ιδιαίτερα εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών στα εισοδήματα των στρατιωτικών.

«Η απόκτηση των απαραίτητων επιχειρησιακών δυνατοτήτων απαιτεί ορθολογική διαχείριση των πόρων που διαθέτουμε, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα και να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή σχέση κόστους αποτελέσματος» σημειώνει ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αποτελεί άλλοθι για μείωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Και υπογραμμίζει ότι «το κύριο βάρος πέφτει πλέον στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού μας, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας. Γίνεται αντιληπτό», εξηγεί, «ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων, θα καταβληθεί όμως κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση των υπάρχοντων στο υψηλότερο δυτνατό επίπεδο διαθεσιμότητας και λειτουργικότητας».

Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και αναλυτικά στη λίστα με τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το αξιόμαχο. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προμήθεια των πυρομαχικών των 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, η προώθηση της Νέας Δομής Δυνάμεων (πολύ δουλειά κάνει το τελευταίο διάστημα στο θέμα αυτό ο Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Ι. Ζιάζιας) κ.ά.

ΣΥΣΜΕΔ: Μας εξαθλιώνει η τρόικα

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους κόλπους του οποίου υπάρχει διάχυτη ενόχληση και προβληματισμός για τις επικείμενες νέες περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών. Σχεδόν παράλληλα με το κείμενο των κατευθυντηρίων αρχών μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε την Τετάρτη η σκληρή επίθεση εναντίον της τρόικας και των υποστηρικτών της που εξαπέλυσε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).

Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η εξαθλίωση που πλήττει όλους τους έλληνες πολίτες χτυπά και τα εισοδήματα των στρατιωτικών, οδηγώντας τους στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.

«Η αναζήτηση πηγών για εξεύρεση οικονομικών πόρων της οικογένειας του Έλληνα στρατιωτικού τείνει να γίνει καθημερινότητα, προκειμένου όρθιος και αξιοπρεπής να σταθεί στα πόδια του και να παράσχει με όλες του τις δυνάμεις αυτό που ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης ορκίστηκε. Την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ελλάδας μας» αναφέρει ΣΥΣΜΕΔ.

Και συνεχίζει: «Ζητάμε το αυτονόητο. Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω πτώση του ηθικού των στελεχών. Να μην υπάρξει καμία παρέμβαση από ξένους παράγοντες στο στενό πυρήνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό τους, τον πολλαπλασιαστή ισχύος τους. Οφείλουμε με κάθε δίκαιο, εφικτό και στα πλαίσια της νομιμότητας μέσο, να υπερασπίσουμε το αυτονόητο: τη δυνατότητα, δηλαδή, να παραμένουμε αφοσιωμένοι στο ιδανικό της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας, χωρίς το ηθικό μας να ταλανίζεται από σκέψεις για την καθημερινή επιβίωση».

ΤΟ ΒΗΜΑ