17 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανική οργή, ευρωπαϊκή κατανόηση για τις δηλώσεις Παπούλια

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι κατανοεί το ξέσπασμα του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. «Κανείς δεν πρέπει να δίνει μαθήματα, ή να ταπεινώνει αφ’ υψηλού τους Έλληνες, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες προέβησαν σε επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο Σουλτς στην εφημερίδα «Tagesspiegel» της Παρασκευής. Ο Παπούλιας είχε κατηγορήσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι προσβάλλει τη χώρα του. «Τώρα επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στις αμοιβαίες υποτιμητικές και τραυματικές αντεγκλήσεις» τόνισε.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη της Γερμανίας με την Ελλάδα στην κρίση χρέους «αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη». «Θα πρέπει όμως, προς το δικό μας συμφέρον, να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και με ένα αναπτυξιακό πακέτο να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να μπορέσει να απαλλαγεί με τις δικές της δυνάμεις από αυτή τη δραματική οικονομική κρίση» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα οικονομίας Κρίστιαν φον Στέτεν αντίθετα ζήτησε - σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Die Welt»  - από τον έλληνα πρόεδρο «διευκρινίσεις» σχετικά με τις δηλώσεις του για το γερμανό υπουργό οικονομικών και πρόσθεσε: «Αυτό δεν έχει καθόλου καλή απήχηση στους γερμανούς βουλευτές και θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στην ψηφοφορία της 27ης Φεβρουαρίου. Πολλοί βουλευτές που ήθελαν μέχρι τώρα να ψηφίσουν θετικά, θα καθίσουν και θα σκεφτούν αν πράγματι θέλουν να επεκτείνουν τον μηχανισμό διάσωσης EFSF και στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ (CDU), Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ν24: «Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη συμπεριφορά. Πρόκειται για το αρνητικό αποκορύφωμα της κριτικής κατά της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που επιδιώκουν τη σταθερότητα».


Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις υβριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές στην Ελλάδα κατά της Γερμανίας εδώ και μήνες και σημειώνει ότι η μετωπική επίθεση κατά του Σόιμπλε είναι  κάτι το εξαιρετικά άδικο, δεδομένου ότι αυτός ανέκαθεν προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα και προσθέτει: «Όταν ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών λέει ότι δεν θέλουμε να βάζουμε συνεχώς χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, τότε έχει απόλυτο δίκιο.»

Βεστερβέλλε: «Επιβάλλεται μετριοπάθεια»

Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλλε αντέκρουσε με σαφή τρόπο την επίθεση του έλληνα προέδρου στο γερμανό υπουργό οικονομικών. «Μια τέτοια κριτική στη Γερμανία και στους γερμανούς διαπραγματευτές δεν μπορούμε να τη δεχτούμε», ανακοίνωσε ο κ.Βεστερβέλλε σήμερα το βράδυ. Προειδοποίησε την ελληνική κρατική ηγεσία να μην υπάρξει κλιμάκωση της συζήτησης: «Αυτή την ώρα επιβάλλεται μετριοπάθεια», είπε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβάλουν όλοι στη διεξαγωγή της συζήτησης σε συνετούς τόνους. «Αυτό ισχύει για μας, αλλά ισχύει, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις, ρητά και για την ελληνική ηγεσία». Ο κ.Παπούλιας είχε κατηγορήσει τον κ.Σόιμπλε ότι προσβάλλει τη χώρα του.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζόντερ (CSU) θεωρεί πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αν η χώρα συνεχίσει να μην είναι σε θέση να ρυθμίσει την οικονομική της κατάσταση, ο ίδιος θεωρεί σωστή μια «ήπια στρατηγική εξόδου» με στόχο τη σταθερότητα του νομίσματος. Το ευρώ θα πρέπει να έχει ως νόμισμα ηγετική θέση και παγκοσμίως. «Ένα ισχυρό ευρώ είναι μακροπρόθεσμα καλύτερο από ένα διαρκώς έμφοβο νόμισμα», δήλωσε σήμερα ο ίδιος στο Βύρτσμπουργκ.

TO BHMA