25 Φεβρουαρίου 2012

Τι ζητάει η τρόϊκα για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Πόσο βαθιά στο χώρο των ΕΔ θα μπει η τρόϊκα; Όσο της επιτρέψουμε είναι η απάντηση και σύμφωνα με κάποιους άλλους “όσο μας βολεύει προκειμένου να γλιτώσουμε από προγράμματα που δεν μας χρειάζονται”.

Πέρα από τις υποδείξεις που κατά καιρούς έχει κάνει η τρόϊκα για “συρρίκνωση των Ελληνικών ΕΔ” ,”μείωση του κόστους λειτουργίας τους” κι άλλα σχετικά,φαίνεται ότι οι “τροϊκανοί” επιδιώκουν να έχουν λόγο και στους εξοπλισμούς μας.

Οι τροϊκανοί φέρονται έτοιμοι να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση διακοπή τριών τουλάχιστον προγραμμάτων:

•Μεταγωγικά αεροσκάφη C 27

•Πρόγραμμα υποβρυχίων

•Πρόγραμμα ναυπήγησης πυραυλακάτων

Για τα μεταγωγικά αεροσκάφη έτσι κι αλλιώς το ΥΕΘΑ είχε προσανατολιστεί στην λύση της μη παραλαβής των τεσσάρων τελευταίων αεροσκαφών που και οι Ιταλοί δεν επιθυμούν να μας παραδώσουν. Βέβαια με δεδομένο ότι οι Ιταλοί κυριολεκτικά έχουν “κρεμάσει” την ΠΑ αφού από τα οκτώ αεροσκάφη που μας έχουν παραδώσει πετάνε ένα με δύο (!!!) ,θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα κερδίσουμε από την ακύρωση παραλαβής των τεσσάρων μεταγωγικών.Γιατί υπάρχουν και απόψεις εντός αεροπορίας που λένε ότι με τα λεφτά που έχουν εισπράξει οι Ιταλοί,θα είναι πιο συμφέρον να μας δώσουν τα αεροσκάφη και να αναλάβουμε εμείς την πώλησή τους σε χώρες που ενδιαφέρονται.

Για το πρόγραμμα των υποβρυχίων, τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα,ειδικά μετά τη συμφωνία Βενιζέλου για τα ναυπηγεία. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε την ακύρωση της παραγγελίας δύο ακόμη υποβρυχίων ,αλλά το θέμα είναι αν μπορεί να το επιδιώξει με όσα έχει υπογράψει.

Όσο για τις πυραυλακάτους; Δυστυχώς το πρόγραμμα έχει ουσιαστικά διακοπεί εδώ και χρόνια με μεγάλο χαμένο το ΠΝ.

Μπορεί λοιπόν γι΄ αυτά τα τρία εξοπλιστικά προγράμματα να υπάρχει ουσιαστικά συναίνεση από την ελληνική πλευρά δημιουργείται όμως ένα ζήτημα για το μέχρι που θα φθάσουν οι “αρμοδιότητες” των τροϊκανών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ελληνικούς εξοπλισμούς. Θα επιτραπεί στους τροϊκανούς να “καθοδηγούν” με τις απαιτήσεις τους την Ελλάδα σε συγκεκριμένες “εξοπλιστικές αποφάσεις”; Δεν αποκλείεται.Οι “τροϊκανοί” εκπροσωπούν χώρες που παράγουν όπλα.

Κι όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες “τρόϊκες”, όσοι έρχονται να βάλουν τάξη στα οικονομικά μας,μας βάζουν να αγοράσουμε όπλα.

onalert.gr