03 Φεβρουαρίου 2012

Το Δ.Δ. της Χάγης για το Διστόμο: Με 14-1 η απόφαση του Ιταλικού Δικαστηρίου παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο-Δεν δικαιούνται αποζημίωση οι κάτοικοι του Διστόμου-Σύντομο ιστορικό του δικαστικού αγώνα τους

Έτσι οι κάτοικοι του Διστόμου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ιταλία προκειμένου να αποζημιωθούν για τα εγκλήματα πολέμου των ναζί (Η απόφαση έχει και κάποια σημεία που σχετίζονται με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν για το κούρεμα).

Σύμφωνα με την απόφαση:


To Δικαστήριο επισημαίνει ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του Αρείου Πάγου

To Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Ελληνική Νομολογία είναι αντίθετη τελικά στα επιχειρήματα της Ιταλίας !!!!

To διεθνές εθιμικό δίκαιο αναγνωρίζει ασυλία κράτους ακόμα για τις πράξεις των ενόπλων δυνάμεων σε άλλη χώρα


To Διεθνές Δικαστήριο κρίνει ότι η άρνηση ασυλιας στη Γερμανία από τα Ιταλικά δικαστήρια δεν ευσταθεί βάσει του πρώτο επιχειρήματος

To Δικαστήριο τώρα εξετάζει το δεύτερο επιχείρημα της Ιταλίας, κατά το οποίο η Γερμανία δεν έχει ασυλία

To Δικαστήριο επισημαίνει την νομολογία άλλων κρατών που έχουν θεμελιώσει το διεθνές έθιμο της ασυλίας αλλοδαπού δημοσίου

H βαρύτητα της παράβασης δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης από την δικαιοδοτική ασυλία του κράτος

To Δικαστήριο έρχεται στη δεύτερη πτυχή του 2ου επιχειρήματος της Ιταλίας

To Δικαστήριο εξετάζει το επιχείρημα της Ιταλίας για το jus cogens και το κατά πόσον αποτελεί εξαίρεση της ετεροδικίας

Ακόμη και η Ελλάδα έχει απορρίψει δικαστικά το επιχείρημα του jus cogen

To Δικαστήριο παρατηρεί ότι η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για τις αποκαταστάσεις απέναντι στην Ιταλία

To Δικαστήριο απορρίπτει και το δεύτερο επιχείρημα της Ιταλίας περί μη ασυλίας της Γερμανίας

To Δικαστήριο επισημαίνει ότι κανένα από τα επιχειρήματα της Ιταλίας μέχρι στιγμής δεν είναι πειστικό

To Δικαστήριο επανέρχεται στο θέμα του Διστόμου και του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς

Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων για Δίστομο είχαν προχωρήσει σε υποθήκη της Villa Vigoni στην Ιταλία

Tώρα ο Πρόεδρος εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία του αλλοδαπού δημοσίου (προσέξτετο αυτό γιατί έχει σημασία και για την περίπτωση του ελληνικού χρέους, της μη αποπληρωμής του και του δικαίου των ομολόγων που θα εκδοθούν για το κούρεμα: Αν οι ξένοι μπορούν να κατάσχουν περιουσία του ελληνικού δημοσίου με απόφαση δικαστηρίου άλλης χώρας!!! Και το Διεθνές Δικαστήριο είπε ΟΧΙ δεν μπορούν οι πιστωτές μας, αν τους φεσώσουμε να μας κατασχέσουν περιουσία με βάση απόφαση αγγλικού δικαστηρίου)

 Η Villa Vigoni χρησιμοποιείται για κυβερνητικούς σκοπούς (οπότε εξαιρείται)

Το Δικαστήριο κρίνει ότι η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο επιτρέποντας την υποθήκη στην Villa Vigoni

Το Δικαστήριο κρίνει με ψήφους 14 προς 1 ότι η Ιταλία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο...

Απορρίπτεται με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση του Ιταλικού Δικαστηρίου

Κρίμα καλό θα ήταν να επιδικαστούν κάποιες αποζημιώσεις σε κάποιους μήπως επιτέλους καταφέρουν μερικοί και επανέλθουν στο 2012... 
___________________

Τη μετάφραση της απόφασης την έκαν ο http://elawyer.blogspot.com

Δείτε ζωντανά την ανάγνωση της απόφασης εδώ: http://www.icj-cij.org/presscom/live_original.php?p1=6

Ένας αγώνας από το 1995


Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση από τις θηριωδίες στο Δίστομο. Το 1997 εκδίδεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαιώνει τους Διστομίτες και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν. Ο Άρειος Πάγος όμως απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου.

Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τα ποσά που οφείλει και έτσι ο Γιάννης Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

Το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή (το 2002). Η ανακοπή γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο και ως εκ τούτου οι Διστομίτες δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Το 2004 ο δικηγόρος Σταμούλης επικαλείται τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυνάμει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.

Επιλέγει την Ιταλία προκειμένου να κινήσει αυτή τη διαδικασία και το Νοέμβριο του 2008 (μετά από τετράχρονο αγώνα και στην Ιταλία) κηρύσσεται εκτελεστή η απόφαση της Λιβαδειάς στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.