28 Φεβρουαρίου 2012

Αντισυνταγματικός ο νόμος ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά οι Τούρκοι δεν πανηγυρίζουν...

Αντισυνταγματικός ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων σύμφωνα με το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο. Ικανοποίηση στην Τουρκία που όμως λογάριασε...
χωρίς τον Σαρκοζί . Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση του να ετοιμάσει νέο σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Maria Denaxa

Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε σήμερα το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, ο οποίος προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος προς την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε η δικαστική εξουσία.

«Το Συμβούλιο έκρινε ότι καταστέλλοντας την αμφισβήτηση της ύπαρξης και του νομικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων που και το ίδιο θα είχε αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει ως τέτοια, ο νομοθέτης κατάφερε ένα πλήγμα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας το οποίο είναι αντισυνταγματικό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η απόρριψη σήμερα από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο του νόμου επέτρεψε να αποφευχθεί μια «σοβαρή κρίση» μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

«Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε μια δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή απέτρεψε μια πιθανή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας», αναφέρει ο Αρίντς στον λογαριασμό του στο Twitter.