02 Φεβρουαρίου 2012

Τους δεκάδες νεκρούς των συγκρούσεων σε ποδοσφαιρικό αγώνα θρηνεί η Αίγυπτος

[Δείτε βίντεο εδώ]

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Αίγυπτο για τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 άτομα κήρυξε το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλάθλων, στο τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Αλ-Μάσρι και Αλ-Αχλί στην πόλη Πορτ Σάιντ.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από διάσειση, τραύματα από μαχαίρι και ασφυξία που προκλήθηκε όταν ποδοπατήθηκαν.

Οι αγώνες της Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου ακυρώθηκαν, ενώ εκτάκτως θα συνέλθει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για να συζητήσει για το θέμα.

Την Πέμπτη διοργανώνονται, επίσης, διαδηλώσεις κατά της αδυναμίας της αστυνομίας να εμποδίσει το ξέσπασμα της βίας.

Οπαδός της Αλ-Αχλί δήλωσε στο BBC ότι οπαδοί της ομάδας θα πραγματοποιήσουν πορεία από τον σύλλογο της ομάδας στο Κάιρο προς το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος με το καθεστώς, παρά με οτιδήποτε άλλο... Ο κόσμος είναι θυμωμένος και μπορεί κανείς να δει την οργή στα μάτια τους» είπε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαμίντ στο BBC.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου για να υποδεχθούν τους τραυματίες που έφταναν από το Πορτ Σάιντ. Ορισμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου μετέβη σε αεροπορική βάση κοντά στο Κάιρο, προκειμένου να συναντήσει ποδοσφαιριστές της Αλ-Αχλί που μεταφέρθηκαν εκεί με στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Αυτό δεν θα καταρρακώσει την Αίγυπτο. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα αφήσουμε αυτούς που φταίνε γι'αυτό να ξεφύγουν» είπε ο αρχιστράτηγος Χουσεΐν Ταντάουι, σύμφωνα με το Associated Press.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Αιγύπτου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο αγώνας είχε λήξει 3-1 υπέρ της Αλ-Μάσρι, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια.

Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια, τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Φαίνεται πως κάποιοι από τους θεατές είχαν μαζί τους μαχαίρια.

Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια, αλλά ξέσπασαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των χιλιάδων θεατών που βρίσκονταν στο γήπεδο εκείνη την ώρα.

Κάποιοι από τους νεκρούς είναι άνδρες των σωμάτων ασφάλειας, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα επεισόδια.

Πολιτική διάσταση στην απίστευτη τραγωδία στο Πορτ Σάιντ έδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που πλειοψηφούν στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας.

«Τα γεγονότα ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος» δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν, σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επιπλέον, ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του Κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν, λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ.