15 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΣΦΑ: Εκτιμήσεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου

Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται η έλευση φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ύστερα από δύο αναβολές ανέφεραν σήμερα πηγές του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι έως τότε, με τις περικοπές που έχουν γίνει στην τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι ανάγκες θα καλυφθούν.


Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ είναι ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση αερίου αυτήν την εβδομάδα θα κυμαίνεται στις 230.000 μεγαβατώρες. Το ελληνικό σύστημα τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας (περί τις 110.000 μεγαβατώρες), ενώ η εισροή από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι 140.000 μεγαβατώρες (και σε περιόδους αιχμής έως 170.000) και οι παραδόσεις μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού έχουν διακοπεί.

Ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε περιορισμό της κατανάλωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου τα αποθέματα της Ρεβυθούσας να επαρκέσουν μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει περικοπεί το φορτίο των μονάδων της ΔΕΗ Λαύριο 3 και 4, Κερτασίνι καθώς και της μονάδας της Θίσβης ενώ η μονάδα φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη είναι εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Οι περικοπές αυτές καθώς και η διακοπή των εξαγωγών ρεύματος από Βουλγαρία και Σκόπια οδήγησαν σε έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με απαγόρευση των εξαγωγών από σήμερα το βράδυ (εκτός της διαμετακόμισης ενέργειας από τρίτες χώρες μέσω Ελλάδας).