11 Φεβρουαρίου 2012

«Ηφαίστειο» τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση-Ποιοι λένε ότι δεν ψηφίζουν

Μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνουν οι πιέσεις των εταίρων και η επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας, η κατάσταση στο εσωτερικό των Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και της ΝΔ μοιάζει με ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί. Όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες αποτυπώνουν μια εικόνα σύγχυσης, αλλά και αποσύνθεσης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα κατά την ψηφοφορία. Δεν είναι μόνον οι βουλευτές των δυο κομμάτων οι οποίοι εμφανίζονται στα πηγαδάκια της Βουλής ή με δημόσιες δηλώσεις να τοποθετούνται κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνει για τους κατώτατους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά υπάρχει και μια κρίσιμη μάζα η οποία φέρεται να αμφιταλαντεύεται.


Την ίδια στιγμή όσοι θεωρούν μονόδρομο την υπερψήφιση του νέου πακέτου, δεν κρύβουν την δυσφορία τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται κάποιοι να παριστάνουν τους ήρωες εμφανίζοντας όσους ψηφίσουμε τα μέτρα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα ως ΄΄πουλημένους΄΄». Μάλιστα για τον λόγο αυτό κρίνουν επιβεβλημένη την κομματική πειθαρχία, ώστε «όλοι να τοποθετηθούν συντεταγμένα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την διάσωση της χώρας», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, βουλευτές και από τα δυο κόμματα δεν κρύβουν την έντονη αντίδρασή τους για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, δηλώνοντας ευθέως ότι «η αντίδραση θα είναι χειρότερη, διότι υπάρχει φιλότιμο και κανείς δεν μπορεί να παίζει με την συνείδησή μας», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Χρ. Μαγκούφης, ένας εκ των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

Η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ βρίσκεται σε αναβρασμό και κάθε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη. Το κλίμα βάρυνε αρχικά με την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας κ. Ι. Κουτσούκου, ο οποίος εναντιώθηκε στο νέο Μνημόνιο, όπως και με την παραίτηση του βουλευτή Άρτας κ. Π. Στασινού, εξ αυτών που δεν αναμενόταν να εκδηλωθούν με τον οριακό αυτό τρόπο, ενώ η παραίτηση της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ευνόησαν το κλίμα αντίδρασης που διατυπώνεται από πολλούς βουλευτές. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας δεν δίσταζε να δηλώσει σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους ότι εμμένει στην διαφωνία του με την μείωση του κατώτατου μισθού, διάταξη την οποία θα καταψηφίσει. Το ίδιο άλλωστε θα πράξει και ο κ. Δ. Καρύδης, σύμφωνα με δηλώσεις του, αλλά και άλλοι βουλευτές που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους διατυπώνουν παρόμοιες απόψεις αφήνοντας να εννοηθεί πως είτε θα επιλέξουν να μην στηρίξουν συγκεκριμένες διατάξεις, όταν αυτές έλθουν προς ψήφιση, είτε ότι θα επιλέξουν το «παρών». Μεταξύ εκείνων που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με τα νέα μέτρα είναι οι βουλευτές κκ. Θ. Παραστατίδης, Σπ. Μαργέλης, Οδ. Βουδούρης, Αν. Μακρυπίδης, Δ. Κουσελάς, η κυρία Βασιλική Τσόνογλου κ.ά., ενώ ήδη οι κκ. Ν. Μιχελογιαννάκης και Τσ. Μάντατζη έχουν δηλώσει ότι θα τα καταψηφίσουν και άλλοι, όπως ο κ. Ν. Ζωίδης, έχουν απειλήσει δημοσίως ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξουν βελτιώσεις (όπως εν προκειμένω στο θέμα της προωθούμενης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου). «Έχουμε φτάσει στο όριο θραύσης και εγώ προσωπικά δεν μπορώ πια, καθώς αυτό το όριο το έχω ξεπεράσει», έλεγε χαρακτηριστικά γυναίκα βουλευτής του ΠαΣοΚ, δίνοντας σε δραματικούς τόνους το περίγραμμα των αδιεξόδων στα οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί της. Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί βουλευτές την στάση που θα τηρήσουν παράγοντες του κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί κ. Χ. Καστανίδης και κυρία Λούκα Κατσέλη, καθώς και ο κ. Απ. Κακλαμάνης, η στάση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον από κάποιους, καθώς είχε διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου «να μην φέρει προς ψήφιση κυριακάτικα με την μορφή του κατεπείγοντος ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο γυρίζουμε προ του ‘81». Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης δεν διστάζει να κάνει λόγο για «ακραία ιδεολογική τρομοκρατία» που ασκείται στους βουλευτές και τους Έλληνες πολίτες με το «ψευτοδίλημμα διάσωση ή χρεοκοπία». Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές του ΠαΣοΚ ο πρώην υπουργός συνομιλεί με βουλευτές του κόμματος, όπως και η κυρία Κατσέλη. Πολλά θα κριθούν πάντως από την μορφή με την οποία θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών τα προς ψήφιση κείμενα.

Την ίδια στιγμή στην Κ.Ο. της ΝΔ τα μηνύματα που μεταφέρουν οι βουλευτές στα πηγαδάκια εντός του Κοινοβουλίου είναι αντιφατικά, με έκδηλο τον προβληματισμό αλλά και τις διαφωνίες πολλών με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας ώστε να υπερψηφιστεί το νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, μετά και την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, «γαλάζιοι» βουλευτές αναρωτιούνταν σχετικά: «Θα πάρουμε πάνω μας εμείς αυτά τα μέτρα για να εισπράξουμε την δικαιολογημένη οργή του κόσμου; Πώς θα κυκλοφορούμε μετά στον δρόμο, με συνοδεία των ΜΑΤ;». Έτσι δεν έκρυβαν την δυσφορία τους λέγοντας ότι «η άποψη των πολλών είναι για ψήφο κατά συνείδηση και με φόντο την άμεση προσφυγή στις κάλπες». Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει να διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία.