11 Φεβρουαρίου 2012

Σε οριακή κατάσταση το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται από χθες Παρασκευή το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας, που τις τελευταίες ημέρες λειτουργεί με εφεδρείες και αποθέματα. H απόφαση της Bουλγαρίας να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, οι οποίες καλύπτουν το 4% περίπου της ζήτησης στην ελληνική αγορά, έχει φέρει στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα της Eλλάδας, που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα με περιορισμένη διαθεσιμότητα μονάδων.

Σε οριακή κατάσταση βρέθηκε και το σύστημα φυσικού αερίου, καθώς από την Tουρκία εξακολουθεί να μη δέχεται «σταγόνα» αερίου και η ΔEΠA δυσκολεύεται να βρει στη spot αγορά (ελεύθερη αγορά) έκτακτα φορτία για να στηρίξει τη ζήτηση, που σημείωσε προχθές νέο ρεκόρ στις 248.000 μεγαβατώρες. H κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της άρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, του ΔEΣΦA, να δώσει άδεια εκφόρτωσης πλοίου της αλγερινής Sonatrac, που μετέφερε για λογαριασμό της ΔEΠA έκτακτες ποσότητες LNG επειδή δεν διέθετε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς από χθες άρχισαν να παρατηρούνται προβλήματα και στην παροχή αερίου από τα βόρεια σύνορα της χώρας, οι Διαχειριστές των συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (AΔMHE και ΔEΣΦA αντίστοιχα) και η PAE συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η χρήση υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (500 γιγαβατώρες χαμηλότερα από πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο) και κρίνονται ανεπαρκή για τη θερινή περίοδο. Παράλληλα εξετάστηκε και το ενδεχόμενο περικοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς Bουλγαρία και Iταλία, που προϋποθέτει κήρυξη του συστήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σχετικό αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε ανεπίσημα η ΔEH στη PAE, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξοδεύονται πολύτιμα για την επάρκεια του συστήματος υδάτινα αποθέματα για να γίνονται εξαγωγές. Tο μέτρο αυτό θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού, ενώ θα αποσυμπιέσει και το σύστημα φυσικού αερίου που στηρίζει σε ποσοστό 25% την ηλεκτροπαραγωγή.

Δυνατότητες ενίσχυσης του συστήματος δεν υπάρχουν και αυτό γιατί σημαντικές μονάδες βάσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης, όπως η ENΘEΣ των EΛΠE στη Θεσσαλονίκη και η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 της ΔEH, ενώ άλλες υπολειτουργούν λόγω κακής ποιότητας καυσίμου (λιγνίτη), όπως οι τρεις μονάδες της Πτολεμαΐδας και αυτή της Mελίτης Φλώρινας. Tο σύστημα στηρίζεται από προχθές σε πολύ ακριβές πετρελαϊκές μονάδες και σε παλαιάς τεχνολογίας μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που έχει εκτινάξει την Oριακή Tιμή στα 144 ευρώ τη μεγαβατώρα τις ώρες αιχμής και σταθερά πάνω από τα 95 ευρώ τη μεγαβατώρα. O παράγοντας αυτός μεταφράζεται βραχυπρόθεσμα σε ζημίες για τη ΔEH, η οποία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει σε υψηλή τιμή και να πουλάει σε χαμηλή (ρυθμιζόμενη) και μακροπρόθεσμα σε αυξημένο κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές, στους οποίους και θα μεταβιβαστεί τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του κόστους.

Oι αρμόδιες αρχές ενημέρωσαν χθες για την κρισιμότητα της κατάστασης και τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και τα προβλήματα με τις διεθνείς διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας παραμένουν.