24 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ: Όχι σε χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

«Απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ το δρόμο είτε της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε της χρεοκοπίας της.

Σε δηλώσεις της από το Στράλζουντ της Βαλτικής, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη των 17 κρατών - μελών.


«Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απηύθυνε έκκληση προς τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει θα οδηγήσει στην επιτυχία» αναφέρει ο Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους βουλευτές, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Πιθανώς να μην είναι και η τελευταία φορά που θα κληθεί η Γερμανική Βουλή να ασχοληθεί με το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», σημειώνει. Δεν αποκλείει μάλιστα να χρειαστεί η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια πριν το 2020.

Ο Γερμανός υπουργόςγ εκτιμά πάντως ότι οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τονίζει, παράλληλα, πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα επείγοντα μέτρα πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους υποστηρίζει ότι δεν θα είχε νόημα χωρίς την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η βοήθεια για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα ακολουθήσει την απομείωση του χρέους, θα εγκριθεί μόνον «όταν πράγματι θα έχει διασφαλιστεί μια ευρεία συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών πιστωτών», σημειώνει.

Η επιστολή Σόιμπλε έρχεται τη στιγμή πως, όπως φαίνεται, αυξάνονται οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας που σκοπεύουν να καταψηφίσουν το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν τη νέα συμφωνία ανέρχεται πλέον σε περίπου 12 έναντι 4 την περασμένη Τετάρτη.

Όπως παρατηρεί το Reuters, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει πάντως να μην περάσει από την κάτω βουλή της Γερμανίας καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και το κόμμα των Πρασίνων.

Ωστόσο, το να χρειαστεί να στηριχθεί η γερμανίδα καγκελάριος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να περάσει το νόμο για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ίδια και το κόμμα της.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.