22 Φεβρουαρίου 2012

Κούρεμα και για τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, με πρόβλεψη αποζημίωσης

Σε καθολικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές για τη διαγραφή συνολικού χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ προχωρεί η κυβέρνηση. Στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων μετέχει κάθε τίτλος δανεισμού που εκδόθηκε ή την πληρωμή του οποίου εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ αυτών και τα ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, δηλαδή ιδιώτες αποταμιευτές. Πρόκειται για μικροαποταμιευτές, που κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, για την κατηγορία αυτή θα βρεθεί μηχανισμός αποζημίωσης.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως τα ομόλογα αυτά θα κουρευτούν, ενώ προσδιόρισε στους 9.500 τους μικροαποταμιευτές σε σύνολο 11.000 φυσικών προσώπων ομολογιούχων.

«Τα ομόλογα ως ομόλογα θ' αντιμετωπισθούν κατά ενιαίο τρόπο. Κατηγορίες πολιτών που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θ' αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες, όχι ως ομόλογα ή ομολογιούχοι, για να είμαστε και στο εσωτερικό και διεθνώς απολύτως ισότιμοι και δίκαιοι στη μεταχείρισή μας. Αλλά εφ' όσον υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς», δήλωσε.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο μηχανισμός αποζημίωσης των μικροαποταμιευτών.
Στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων μετέχει κάθε τίτλος δανεισμού που εκδόθηκε ή την πληρωμή του οποίου εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ομόλογο, ή ομολογιακό δάνειο, σε φυσική ή άυλη μορφή, εκδόθηκε πριν την 31η Δεκεμβρίου, έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 μηνών και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Τα ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα - ιδιώτες αποταμιευτές, τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ασφαλιστικά ταμεία, ο εγγυημένος από το Δημόσιο δανεισμός των ΔΕΚΟ, τα ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, αλλά και ομόλογα και εγγυήσεις που δόθηκαν είτε σε προμηθευτές του Δημοσίου, όπως φαρμακευτικές εταιρείες, είτε ως αμοιβή ή αποζημίωση (εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή), είτε ως εγγυήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων θα μετέχουν στο PSI.

Τις εξαιρέσεις από το κούρεμα τις προσδιόρισε με Πράξη Υπουργικής Απόφασης χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εν λόγω Πράξη θα ενεργοποιηθεί αύριο, Πέμπτη. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται σίγουρα τα ομολόγα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και τα ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ που έχουν οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν και συγκεκριμένες εγγυήσεις που έχει παράσχει το Δημόσιο.
Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να κουρευτούν και η μείωση της περιουσίας τους θα αναπληρωθεί από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ που θα περιέλθουν στο συνιστώμενο Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος.