22 Φεβρουαρίου 2012

Στο 66,6% το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης

Στο 66,6% τίθεται το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα, με την οποία το «κούρεμα» θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους ομολογιούχους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 299 δισ. ευρώ το 2009 (129,3% του ΑΕΠ), αυξήθηκε στα 329 δισ. το 2010 (144,9% του ΑΕΠ), ενώ το 2011, σύμφωνα με τα διαέσιμα στοιχεία, έφθασε τα 368 δισ. ευρώ ή το 169% του ΑΕΠ.

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να συνεχίσει πληρωμές (σ.σ. για το χρέος), οι πιστωτέςθα έχαναν σχεδόν το συνολικό μέρος, αν όχι όλη την αξία των επενδύσεων τους», αναφέρεται.

«Οι αποφάσεις ενισχυμένης πλειοψηφίας συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων», τονίζεται, «δεσμεύουν το σύνολο των κατόχων των επιλέξιμων τίτλων και εφαρμόζονται σε όλους τους επιλέξιμους τίτλους».

Αυτό σημαίνει ότι από το «κούρεμα» δεν εξαιρείται κανείς (φυσικά πρόσωπα, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακευτικές κ.ά), αν και όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για τα φυσικά πρόσωπα θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να «προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς».

Για τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση έχει πει ότι θα συσταθεί το Ταμείο Στήριξης των ταμείων, με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ώστε να καλυφθούν (εν μέρει ή συνολικά θα φανεί) από το κούρεμα 53,5% σε ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, περίπου, που κατέχουν.

Στο «κούρεμα» θα περιληφθούν και τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έχουν συναφθεί με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, ορίζεται ότι η τροποποίηση καλύπτει κάθε πιθανή αλλαγή των όρων των επιλεξιμων τίτλων, δηλαδή τον χρόνο εξόφλησης, τον τόκο, το κεφάλαιο κ.ά, η προσθήκη όρων σε κάπους από τους τίτλους και η ανταλλαγή ενός ή περισσότερων τίτλων με έναν ή περισσότερους νέους τίτλους.

Όπως αναφέρεται, «δεν προβλέπεται ότι η τροποποίηση πρέπει να να κοινή/'ίδια για όλους τους επιλέξιμους τίτλους.  

Τροποποίηση με το 66,66%


Στην τέταρτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζονται τα ποσοστά ανεξόφλητου κεφαλαίου που απαιτούνται για να υπάρξει απαρτία και μετά απόφαση.

Ειδικότερα: «Για να τροποποιηθούν οι επιλέξιμοι τίτλοι που ορίζονται σε πρόσκληση (σ.σ. την επίσημη πρόταση της Ελλάδας), απαιτείται συμμετοχή στη διαδικασία, τουλάχιστον του 1/2 του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων («συμμετέχον κεφάλαιο»)».

«[...] Περαιτέρω, για την τροποποίηση όλων των επιλέξιμων τίτλων, που ορίζονται στην πρόσκληση, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης τουλάχιστον των 2/3 του συμμετέχοντος κεφαλαίου».

Εάν υποθέσουμε ότι στη διαδικασία συμμετέχουν όλοι οι ομολογιούχοι («συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο»), με ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, τότε για να αλλάξουν οι όροι των ομολόγων χρειάζεται η συμφωνία των επενδυτών που κατέχουν ομόλογα αξίας 132 εκατ. ευρώ.

Εάν όμως, συμμετέχει μόνο το 50% (δηλαδή τα 100 δισ.), τότε οι όροι της αναδιάρθρωσης μπορούν να γίνουν υποχρεωτικοί για όλους μόνο με τη συναίνεση των επενδυτών που κατέχουν ομόλογα 66,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, υπό ορισμένες συνθήκες, μόνο με τη συμφωνία του 33,3% των ιδιωτών ομολογιούχων μπορεί η αναδιάρθρωση να γίνει υποχρεωτική για όλους.
Newsroom ΔΟΛ