13 Φεβρουαρίου 2012

Επιτάχυνση και απλοποίηση των δικών προβλέπει το νέο Μνημόνιο

[Ότι και να προβλέπεται... αν δεν τα εφαρμόσει κάποιος δεν θα αλλάξει τίποτα...]

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος προβλέπει το νέο Μνημόνιο, προκειμένου να παύσουν οι σύνθετες δικαστικές διαδικασίες και οι καθυστερήσεις που επηρεάζουν τη συλλογή των φόρων, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό έως το τέλος Ιουνίου 2012 θα αντιμετωπισθούν συσσωρευμένες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στα δικαστήρια, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50% των εκκρεμών υποθέσεων με απώτερο στόχο την πλήρη εκκαθάρισή τους έως το τέλος Ιουλίου 2013, δίνοντας προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις υψηλής αξίας που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ εκάστη.

Παράλληλα θα επιταχυνθεί η διεκπεραίωση αστικών και διοικητικών υποθέσεων με τη ψήφιση έως το τέλος Μαρτίου νόμου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για ομαδική επιδίκαση παρόμοιων διοικητικών υποθέσεων και την απαίτηση υποβολής των υποθέσεων σε ηλεκτρονική μορφή από τους διοικητικούς και αστικούς δικαστές. Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, θα εκδοθεί δευτερεύουσα νομοθεσία έως το τέλος Μαΐου, για τη συγχώνευση των υφιστάμενων δικαστηρίων με στόχο τη μείωση του αριθμού τους.

Έως το τέλος Μαρτίου, θα συσταθεί μια ομάδα δράσης για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Έως το τέλος Ιουνίου, η ομάδα δράσης θα εκδώσει μια μελέτη όπου θα εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα και οι παράγοντες που επιβαρύνουν το προδικαστικό στάδιο, το στάδιο της δίκης και το στάδιο της εκτέλεσης σε αστικές υποθέσεις και θα προτείνονται λύσεις.

Μετά την έκδοση της μελέτης θα συνταχθεί ένα λεπτομερές έγγραφο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα περιγράφονται οι κύριες προτάσεις για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.