13 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία και διάλυση του ευρώ... η χαρά του Άγγλου: Αμφιβολίες για εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των μέτρων

Το BBC μεταδίδει ότι παρά την ανταρσία πολλών βουλευτών, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Αναφέρεται ότι έκπληξη προκάλεσε η έκταση και σφοδρότητα των επεισοδίων, με την ολοσχερή καταστροφή ιστορικών κτιρίων από εμπρησμούς, καθώς η αστυνομία έχασε τον έλεγχο. Κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, σχολιάζουν οι ανταποκριτές. Το πραγματικό μήνυμα της μέρας όμως, τονίζεται, μετέφεραν οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν ειρηνικά αλλά δυναμικά την αντίθεσή τους σε ένα πακέτο λιτότητας που κρίνουν ότι είναι αντιπαραγωγικό, ότι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν είναι μεγαλύτερο από τη διάσωση.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κυκλοφορούν με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Αθήνα εξερράγη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πακέτο λιτότητας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η υπερψήφιση του νέου πακέτου αυστηρής λιτότητας επισκιάστηκε από τα βία επεισόδια και τις δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις κατά καταστημάτων και τραπεζών. Ο κ. Παπαδήμος πάντως κατάφερε να περάσει τα μέτρα με πειστική πλειοψηφία, παρά την έντονη αντίθεση των βουλευτών, όπως φάνηκε από την αρνητική ψήφο περίπου 40 εξ αυτών από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το επόμενο βήμα προς την εξασφάλιση του νέου δανείου είναι η υποβολή εγγράφων δεσμεύσεων από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο Γκάβιν Ντέιβις, επίσης αναλυτής μακροοικονομικών των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναφέρει ότι σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή η ύφεση θα ήταν άμεση και εξαιρετικά βαθιά, πιο βαθιά από όσο έχουν δει οι Έλληνες μέχρι στιγμής. Προσθέτει ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στα ύψη. Μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποκαθίστατο και ο πληθωρισμός θα ελεγχόταν, αλλά το βαρύ βραχυπρόθεσμο κόστος της εξόδου από το ευρώ τρομάζει τους περισσότερους πολιτικούς. Το δίδαγμα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη, καταλήγει ο κ. Ντέιβις θα πρέπει να είναι ότι η λιτότητα οφείλει να χαλαρώσει και υπάρχουν σημάδια ότι έχουν κατανοήσει την ανάγκη αυτή.

Η στήλη Lex σχολιάζει ότι υπάρχει μια αίσθηση πως πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα, καθώς το ταμπού της συζήτησης περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έχει σπάσει.

«Βία στην Αθήνα» γράφει ο Γκάρντιαν στην πρώτη σελίδα του, σχολιάζοντας ότι το χάος στους δρόμους της Αθήνας και όλης της χώρας αφήνει αναπάντητα μεγάλα ερωτηματικά για την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει την αυστηρή λιτότητα. Με αποκαλυπτικά σενάρια από την κυβέρνηση και υπό την πίεση των Ευρωπαίων να ανεχθούν ή να σωπάσουν, οι βουλευτές υπερψήφισαν τα μέτρα, προσθέτει η εφημερίδα. Και ο Γκάρντιαν τονίζει ότι τώρα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρώπη και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών ηγετών ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα και μετά τις εκλογές.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι θα θυμόμαστε αυτή τη νύχτα για τις φωτιές στα κτίρια της πόλης και το χάος που επικράτησε αφήνοντάς την να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Σημειώνεται ότι οι βανδαλισμοί φάνηκαν να είναι αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου. Μεταφέρει επίσης εκτιμήσεις σχολιαστών ότι με την εντεινόμενη πολιτική αντίθεση στα μέτρα είναι πολύ αμφίβολο αν θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Η ανταποκρίτρια στο Λονδίνο για το αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό The Nation, Μαρία Μαργαρώνη σχολιάζει μεταξύ άλλων σε άρθρο της για τον Γκάρντιαν ότι αυτό που κρίνεται είναι η ταυτότητα της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας. «Η έξοδος από την κρίση απαιτεί μία επιλογή για το είδος της Ευρώπης που θέλουμε. Αυτή που έχουμε τώρα, με τις βαθιές δομικές ανισότητες και την άκαμπτη προσήλωση σε μια αποτυχημένη οικονομική ιδεολογία, δεν προστατεύει ούτε τη δημοκρατία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκληροτράχηλη και αυστηρή, προτιμά να τρώει τα παιδιά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πρωτοσέλιδο των Τάιμς αναγράφει: «Η Αθήνα στις φλόγες καθώς οι βουλευτές υπερψηφίζουν τη διάσωση». Περιγράφονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αλλά και η «αλλαγή του πολιτικού τοπίου» μετά την ψηφοφορία και τις διαγραφές. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, αφού περιγράφει τους Έλληνες πολίτες ως θύματα της έλλειψης ικανότητας και ακεραιότητας της πολιτικής τάξης, εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία για την Ελλάδα, αλλά η απαραίτητη ανάπτυξη είναι δύσκολο να επιτευχθεί εντός της ευρωζώνης.

Σε άλλη ανάλυσή της η εφημερίδα Τάιμς καταλήγει και πάλι στο συμπέρασμα ότι έχει φτάσει η ώρα για την Ελλάδα να αποχαιρετήσει την ευρωζώνη, καθώς το κλίμα μεταξύ των εταίρων έχει πλέον αλλάξει.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι ενώ καιγόταν, η Ελλάδα πέρασε την κρίσιμη νέα δανειακή σύμβαση. Στην ανάλυσή του ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ σημειώνει ότι την τελευταία φορά που η Γερμανία χρειάστηκε διάσωση από τη διεθνή κοινότητα, το 1953, είχε εξασφαλίσει καλύτερους όρους από αυτούς που προβλέπονται τώρα για την Ελλάδα. Η Αθήνα μάλιστα έπρεπε τότε να παραιτηθεί από μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων. Σημειώνεται ότι με ή χωρίς τα μέτρα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα υποχωρήσει, ενώ εκτιμάται ότι η λιτότητα δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη δημοκρατική συγκατάθεση. Ο αναλυτής της Τέλεγκραφ σχολιάζει επίσης ότι είναι πια ξεκάθαρο πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Σε έντονο τόνο ο συντάκτης προσθέτει ότι η Ελλάδα ναι μεν έχει διαπράξει πολλές αμαρτίες, αλλά τώρα υπόκειται σε ένα «τρελό ιδεολογικό πείραμα», την ώρα που η Γερμανία παραβιάζει διπλωματικές γραμμές και κακοποιεί την πολιτική της ΕΕ.