18 Φεβρουαρίου 2012

Economist: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη με κάθε κόστος - Δεν είναι Αργεντινή, προειδοποιεί πρώην κεντρικός τραπεζίτης

Για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα είχε στην Ελλάδα μια αποχώρηση από την ευρωζώνη, προειδοποιούν με άρθρο τους στον «Economist» ο Μάριο Μπλέχερ και ο Γουιλέρμο Ορτίθ, πρώην επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αργεντινής και του Μεξικό αντίστοιχα.

Οι δύο πρώην κεντρικοί τραπεζίτες επισημαίνουν χαρακτηρίζουν ‘’καταστροφική’’ τη διαχείριση της κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι και πέτυχαν να μετατρέψουν ένα διαχειρίσιμο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας σε ένα πολιτικό αίνιγμα, ‘’το οποίο βάζει σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα’’.

Επισημαίνουν, μάλιστα ότι ο παραλληλισμός της ελληνικής κατάστασης με αυτήν της Αργεντινής πριν από μία δεκαετία είναι εντελώς λανθασμένος.

Οπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα πρέπει, με οποιοδήποτε κόστος, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, γιατί η περίπτωση της δεν έχει καμία σχέση έχει με τις περιπτώσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Σχολιάζοντας πως πολλοί αναλυτές χρησιμοποιούν την έξοδο της Αργεντινής από το νομισματικό καθεστώς δεσίματος των ισοτιμιών με το δολάριο, το 2002 ως απόδειξη που ωφέλησε τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει και για την Ελλάδα αν επανεισήγαγε το δικό της νόμισμα, υπογραμμίζουν πως η περίπτωση της Αργεντινής δεν ήταν συνηθισμένη.

Οι πολύ υψηλές τιμές των εξαγώγιμων προϊόντων οδήγησαν σε ένα βιώσιμο εξωτερικό πλεόνασμα και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση διασφάλισε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο εσωτερικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δεν μπορεί να στηριχτεί σε εξωγενείς παράγοντες και είναι ήδη σε μία βαθιά, προερχόμενη από τη δημοσιονομική προσαρμογή ύφεση, τονίζουν.

Επιπλέον, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα επηρέαζε και την υπόλοιπη ένωση, κάτι που δεν ίσχυε για την Αργεντινή που ήταν ''ανεξάρτητη''.

Προειδοποιούν επίσης, για καταστροφική εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες, κάτι που συνέβη ούτως ή άλλως στην Αργεντινή.

Οι δύο πρώην κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρουν επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που δεν λαμβάνεται υπόψη όταν οι δύο χώρες συγκρίνονται, ότι η Αργεντινή χρησιμοποιούσε ήδη το πέσος, αντίθετα από την Ελλάδα, που θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να πείσει εν δυνάμει επενδυτές.

www.bankingnews.gr