14 Φεβρουαρίου 2012

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τέρμα το γκάζι με "νεκρά"» στην Ελλάδα

«Τέρμα γκάζι με "νεκρά"», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο εκτιμάται ότι η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή δεν είναι τίποτα συγκρινόμενη με τη διαδικασία εφαρμογής των όσων προβλέπει το νέο μνημόνιο.


«Η διάθεση για μεταρρυθμίσεις είναι αισθητή σε πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, ωστόσο η επιρροή τους σταματά στην πόρτα του γραφείου τους. Μέχρι εδώ δεν κατάφεραν να επιβληθούν στην εξουσία και την κωλυσιεργία των μηχανισμών. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης ο Παπαδήμος μοιάζει με έναν οδηγό, ο οποίος εμποδίζεται από το συνοδηγό του να βάλει την πρώτη ταχύτητα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η FAZ.

«Πατάει το γκάζι, η μηχανή μουγκρίζει, αλλά το αυτοκίνητο μένει ακίνητο. Ωστόσο», εκτιμά, «το ελληνικό κομματικό τοπίο έχει τεθεί σε κίνηση. Τα δύο (κάποτε) μεγάλα κόμματα διαπερνά μία ρωγμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή τους. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται μειονέκτημα, αντιθέτως».

«Τρόμος δίχως τέλος», αναφέρει η Die Welt σε δικό της σχόλιο και συνεχίζει: «Δεν ήταν ποτέ έξυπνο να ρίχνεις χρήματα εκεί που δεν πιάνουν τόπο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια προς την πλευρά της Ελλάδας».

Η εφημερίδα διερωτάται: «Αγνόησαν πραγματικά οι Βρυξέλλες για 20 χρόνια τι γινόταν στην Αθήνα; Η καγκελάριος, η οποία φαινόταν αποφασισμένη να οδηγήσει το ελληνικό ζήτημα στα άκρα, τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη. Η ελπίδα νίκησε την πείρα. Επειδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φοβούνται ένα τέλος με τρόμο, επέλεξαν έναν τρόμο δίχως τέλος».

Πηγή: Deutsche Welle