22 Φεβρουαρίου 2012

Οι ΓυφτοΣκόπιανοι θα τα δώσουν όλα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ! Kυβέρνηση θα έχουμε να τα αντιμετωπίσει;

«Με βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ». Ήταν η μοιραία φράση του Καραμανλή.Συνόδος κορυφής ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, Απρίλιος 2008
Το εάν η Ελλάδα διασώθηκε ή το πρόβλημα πήρε απλώς αναβολή (αναστολή), μάλλον θα το δείξει η Ιστορία.

Προς το παρόν πάντως…
η ζωή συνεχίζεται και μάλιστα πιεστική με ανοικτά ένα σωρό θέματα.

Ένα από αυτά, όπως είχαμε αναφέρει και πρόσφατα θα εγερθεί στο Σικάγο, στην προσεχή γενική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις αρχές Μάιου, όπου η ΠΓΔΜ έχει ήδη ξεκινήσει εντατική προσπάθεια για την επανεξέταση της εισόδου της στην Συμμαχία, που όπως είναι γνωστό είχε παραμείνει σαν εκκρεμότητα μετά την σύνοδο στο Βουκουρέστι και την απειλή αρνησικυρίας (γιατί βέτο δεν ασκήθηκε) από πλευράς της Ελλάδας.

Ο σκοπιανός Πρόεδρος κ. Ιβάνοφ έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ όπου αναλύει τις θέσεις των Σκοπίων «και το πρόβλημα που δημιουργεί η Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης και στα «νέα δεδομένα» όπως τα χαρακτηρίζει «που προέκυψαν μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στις 5 Δεκεμβρίου του 2011». Αντίστοιχη επιστολή αλλά με άλλο ύψος και νόημα έστειλε και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου καλεί την χώρα μας «υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων για μια νέα προσέγγιση στο θέμα με σεβασμό στις αποφάσεις της ΔΔΧ». Το σίγουρο είναι ότι στο Σικάγο θα υπάρξουν πιέσεις για την επανεξέταση της εκκρεμότητας στην άξονα «της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Το θέμα όμως των Σκοπίων δεν θα είναι και το μοναδικό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά την Νέα Δομή της Συμμαχίας, θέμα (ανάμεσα σε άλλα) που θα συζητήσει σήμερα πριν το μεσημέρι ο ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης, διοικητής δυνάμεων της ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Εκεί υπάρχουν οι γνωστές διεκδικήσεις της Άγκυρας για την ανακατανομή του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο και το πρόβλημα είναι ότι η Ουάσιγκτον αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θέλουν το θέμα –της νέας δομής- να κλείσει σύντομα καθώς ελπίζουν σε εξοικονόμηση κόστους με την κατάργηση στρατηγείων.

Αλλά όπως είπαμε… η ζωή συνεχίζεται και δυστυχώς τα προβλήματα, μετά την «σωτηρία της Ελλάδας» είναι πλέον συσσωρευμένα, πολλά από αυτά στην προσεχή Σύνοδο του Σικάγο. Το ερώτημα είναι: κυβέρνηση θα έχουμε να τα αντιμετωπίσει;

http://ptisidiastima.wordpress.com/
http://netakias.wordpress.com/2012/02/21/macedonia_is_greek/