09 Φεβρουαρίου 2012

PSI: TΤι προβλέπει η τελική συμφωνία;

Τις τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος οικειοθελούς συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το γνωστό, δηλαδή, PSI, συμφώνησαν κυβέρνηση, Τρόικα και IIF.

Το πρόγραμμα προβλέπει διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, με πρόωρη εξόφληση του 15%, μέσω διετών ομολόγων έκδοσης EFSF. Παράλληλα, διακανονίζεται το υπόλοιπο 35%, με ομόλογα, 10ετούς ως 30ετούς διάρκειας, που φέρουν μεσοσταθμικό επιτόκιο πέριξ του 3,65% με 3,72%. Η ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 72%.

Ενώ αρχικά οι δύο πλευρές συζητούσαν την επιμήκυνση του εναπομείναντος, μετά τη διαγραφή και την πρόωρη εξόφληση, χρέους στην 30ετία, με 10ετή περίοδο χάριτος, το σχέδιο άλλαξε και αποφασίστηκε η επιμήκυνση να διενεργηθεί, με ομόλογα, που ξεκινούν από την 10ετία και φθάνουν ως την 30ετία.
Η αναλογική κατανομή, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, ο κάθε ομολογιούχος που θα μπει στο PSI θα πάρει 20 διαφορετικά ομόλογα που λήγουν, προοδευτικά, από το 2022 ως το 2042. Για παράδειγμα αν μια τράπεζα έχει σήμερα ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, θα διαγράψει τα 500 εκατ. ευρώ, και θα εξοφληθεί άμεσα για το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, με ασφαλή διετή ομόλογα του EFSF.

Για τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ θα λάβει, υποχρεωτικά, 20 ομόλογα, ονομαστικής αξίας 17,5 εκατ. ευρώ έκαστο. Το πρώτο εξ αυτών λήγει το 2022 και θα έχει μεσοσταθμικό επιτόκιο μόλις 3%, το δεύτερο το 2023, το τρίτο το 2024 και το τελευταίο (30ετίας) το 2042.

Όσο αυξάνεται η διάρκεια του ομολόγου, αυξάνεται και το επιτόκιο, ενώ η συμφωνία προβλέπει και ρήτρες αναπροσαρμογής του επιτοκίου ή μείωσης της διάρκειας του ομολόγου, εφόσον το ΑΕΠ της Ελλάδας, αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό απ αυτόν που έχει προυπολογίσει η Τρόικα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Βάσει της ρήτρας το 10% της διαφοράς μεταξύ της επιτευχθείσας ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με την προυπολογισθείσα θα προστίθεται στο επιτόκιο ή θα μειώνει τη διάρκεια λήξης.

Οι τόκοι των νέων ομολόγων θα αποδίδονται ετησίως. Με δεδομένο δε ότι το επιτόκιο για τα πρώτα ομόλογα, που λήγουν στην 10ετία (2022), διαμορφώνονται στα χαμηλά επίπεδα του 3%, το Δημόσιο λαμβάνει σημαντική ανάσα και σε επίπεδο εξυπηρέτησης τόκων.

Με την υιοθέτηση χαμηλότερου μεσοσταθμικού επιτοκίου, η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην μείωση του ελληνικού χρέους αυξάνεται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ ή κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, το 2020, μετά τις νέες επιδεινωμένες προβλέψεις για την ύφεση, στο PSI θα ενταχθούν, όπως έγραφε χθες το Euro2day, και τα δάνεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους περίπου 12 με 15 δισ. ευρώ. Με τη διαγραφή και επιμήκυνση των παραπάνω δανείων το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 6 τουλάχιστον δισ. ευρώ.

Η εναπομείνασα απόκλιση θα καλυφθεί, όπως όλα δείχνουν, με τον διακανονισμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τα έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Πρόκειται για ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 46 δισ. ευρώ τα οποία θα μεταβιβασθούν στον EFSF στην τιμή κτήσης που ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ και θα επιμηκυνθούν με όρους αντίστοιχους του PSI.

Με αυτό τον τρόπο το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 11 δισ. ευρώ και προς το παρόν, με τις υφιστάμενες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης, επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η συμφωνία για το PSI θα εγκριθεί έως τη Δευτέρα ώστε το αργότερο, ως την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών να έχει προχωρήσει στη δημόσια αναγγελία της. Να απευθύνει, δηλαδή, δημόσια προσφορά στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν στην συμφωνία.

Πρόβλημα η χαμηλή προδιάθεση συμμετοχής

Η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και επομένως η αύξηση της ζημιάς σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες μειώνει την προδιάθεση συμμετοχής, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 60%.

Η οικειοθελής συμμετοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρείται δεδομένη καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει ήδη υψηλότατες προβλέψεις για τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, για τις δε ελληνικές προβλέπονται «γενναίοι» όροι ανακεφαλαιοποίησης χωρίς μάλιστα οι μέτοχοί τους να κινδυνεύουν με dilution καθώς το Δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές άνευ ψήφου.

Στον αντίποδα μικρή διάθεση συμμετοχής παρατηρείται στα hedge funds αλλά και μεταξύ θεσμικών χαρτοφυλακίων. Για να ενισχυθεί η διάθεση συμμετοχής το IIF έχει δεσμευθεί να διοργανώσει ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες θα παρουσιασθεί το PSI από Έλληνες αξιωματούχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ πριν από 15 ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ετοιμαζόταν να καταθέσει νομοσχέδιο για την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause), το οποίο θα προέβλεπε ενεργοποίησή της, εφόσον συγκεντρωνόταν ποσοστό της τάξης του 75%, τώρα πάει για το σίγουρο 51%.

Το χρονοδιάγραμμα και τα ντεσού

Στο προσεχές Eurogroup αναμένεται να υπογραφεί προσωρινό Μνημόνιο μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση από τον EFSF των 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα προβεί σε δημόσια αναγγελία του PSI και η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα διαρκέσει περίπου 3 εβδομάδες.
Αν επιτευχθεί υψηλή συμμετοχή θα ακολουθήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, διαφορετικά θα χρειασθεί ενδιάμεσα και η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) ώστε το ποσοστό συμμετοχής να πλησιάσει το 100%.

Πως κατανέμονται τα 206 δισ. ευρώ

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αναδιάρθρωσης αφορά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 206 δισ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)".

Εξ αυτών από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75%, που ανέρχεται στο 93% όταν πρόκειται για διαπραγματεύσιμα ομόλογα.

Το IIF εκπροσωπεί τράπεζες, ασφαλιστικές και funds που κατέχουν περίπου τα τρία τέταρτα των 206 δισ. ευρώ. Μόνο οι Έλληνες κομιστές (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές) κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των 206 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 68 - 69 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day 
real.gr