01 Φεβρουαρίου 2012

Η συμμετοχή της ΕΚΤ στο επίκεντρο της συμφωνίας για το PSI

Η κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) ακόμη και την Τετάρτη, σύμφωνα με τραπεζίτες και άλλους αξιωματούχους, όμως και αυτό να γίνει, η συμμετοχή της ΕΚΤ θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη για την μείωση του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία με το IIF, προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν ιδιώτες κατά 50%, μέσο επιτόκιο 3,6% και ανταλλαγή με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 71% αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 10%.

Σε δηλώσεις του, την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει και σοβαρό ενδεχόμενο οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές να ξεπεράσουν το 70%.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή συζήτηση που βασίζεται σε νέα δεδομένα και αφορά την υλοποίηση ενός PSI, μεγαλύτερο του αρχικού. Συζητάμε για ένα "κούρεμα" στην καθαρή παρούσα αξία (net present value) πάνω από 70%» ανέφερε.

Στις εκτιμήσεις των τραπεζιτών για το ύψος των ζημιών (σε όρους NPV) από την απομείωση του χρέους, χρηασιμοποείται συνήθως προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.

Εάν στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι είναι 9%, τότε για να έχουμε ζημίες 72%, το μέσο κουπόνι στα νέα ομόλογα θα πρέπει να είναι 3%.

Ο κ. Βενιζέλος εμμέσως δεν απέκλεισε συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ καθησύχασε για τις απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα υπαχθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι αρμόδια για αυτό είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρώνοντας, όμως, με νόημα ότι σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο euro-working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 38 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα επαναγοράσει αυτά τα ομόλογα στην τιμή κτήσης, θα έχει όφελος 12 δισ. ευρώ.

Όμως, αυτό το ποσό δεν φθάνει ώστε το δημόσιο χρέος να μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ.

Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κληθούν να συμμετάσχουν και ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους 8-10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, εκ των οποίων τα 2,5 περίπου τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες θα χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση αν συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τη Φρανκφούρτη.

Εναλλακτικές λύσεις είναι να επαναγορασθούν τα ομόλογα στην τιμή κτήσης, χωρίς «κούρεμα» ή οι τράπεζες να παραιτηθούν από την είσπραξη των τόκων (κουπόνια).