07 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα

Aργά ή γρήγορα ο δημόσιος τομέας θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στο «κούρεμα» του χρέους


Tο γερμανικό περιοδικό Spiegel με δημοσίευμά του, με τίτλο «γιατί η Γερμανία δεν επωφελείται από την κρίση του ευρώ» αντικρούει τα επιχειρήματα πολλών ότι η μόνη χώρα που θα βγει κερδισμένη από την ευρωπαϊκή κρίση είναι η Γερμανία.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η χώρα θα βγει «ξεκάθαρα ζημιωμένη» και αμφισβητεί τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, σύμφωνα με τους οποίους «τα χαμηλά επιτόκια ομολογιακού δανεισμού θα μεταφραστούν μεσοπρόθεσμα σε οικονομίες της τάξης των 45 δισ. ευρώ».

Όπως υποστηρίζει το Spiegel, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών αμφισβητεί τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Κολωνίας και επισημαίνει ότι από τέτοια στοιχεία δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης.

Θεωρεί ότι μπορούν να καταμετρηθούν μόνο τα έως τώρα οφέλη, τα οποία το Spiegel υπολογίζει μόνο σε μερικά δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έως τώρα έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο- τα 15 δισ. ευρώ- προέρχονται από τη Γερμανία. Μόνο οι πιο ακραία αισιόδοξοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω όλα αυτά τα χρήματα», επισημαίνει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, αργά ή γρήγορα το δημόσιο θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στο ελληνικό κούρεμα.

«Σε περίπτωση κουρέματος 50% το γερμανικό υπουργείο οικονομικών θα χάσει περίπου 8 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά τα έως τώρα κέρδη από τα επιτόκια των πρόσφατων ετών», καταλήγει το δημοσίευμα.