Συνεχίζεται και σήμερα η διαρροή απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής υπηρεσίας Stratfor, όπως αποκαλύπτουν τα Wikileaks, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Στο επίκεντρο των σημερινών αποκαλύψεων βρίσκεται η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 31 Οκτωβρίου, αλλά και το πώς είδαν οι αμερικανικές υπηρεσίες την απόφαση αυτή, που βύθισε τη χώρα σε μία πολιτική κρίση 12 ημερών, με αποτέλεσμα την σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Οι Αρχές τότε ενημέρωναν ότι είναι βέβαιες για τη συντριβή του Γιώργου Παπανδρέου λόγω της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς όπως τόνιζαν «η πτώση του είναι θέμα ημερών».
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία, που αποκαλύπτουν τα Wikileaks, όταν στις 31 Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ουσιαστικά υπέγραφε το πολιτικό του τέλος.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν θα άντεχε την πολιτική πίεση για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα μέσα στο 2011, και αντίθετα θεωρούσαν αναπόφευκτο το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Με αρκετή δόση ειρωνείας, οι αναλυτές της Stratfor μιλούσαν για «συναρπαστικές εξελίξεις», ενώ ένας από αυτούς σε μήνυμα του έγραφε ότι «όλα αυτά είναι τρελά».
Ακόμα και οι έμπειροι αναλυτές αδυνατούσαν να εξηγήσουν τη πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. «Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», γράφει ένας άλλος αναλυτής, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα μέχρι να γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, από την πρώτη σχεδόν στιγμή, η Stratfor εμφανίζεται πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα θα αποτύχει, και μάλιστα προεξοφλούσε ότι θα οδηγήσει στην έξοδο μας από το ευρώ.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μερικούς μήνες για να φτιάξει ένα σενάριο ημέρας της κρίσης του τι θα σημαίνει αν φύγει από το ευρώ», έγραφε ένας αναλυτής που σημείωνε ότι το δημοψήφισμα είναι απίθανο να περάσει και η Ελλάδα «βρίσκεται στο όριο του να ψηφίσει την έξοδό της από το ευρώ».
Και όταν μερικές μέρες μετά έγινε σαφές ότι το ερώτημα δεν θα ήταν για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, οι αναλυτές της Stratfor το έριξαν απροκάλυπτα στην ειρωνεία.
«Ελλάδα και βλακείες» (Greece and shit) ήταν ο τίτλος ενός χαρακτηριστικού μηνύματος αναλυτή. Παράλληλα, κατέγραφαν εξονυχιστικά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Παπανδρέου, του Βενιζέλου αλλά και όσα δραματικά γίνονται στη Βουλή.
Και το μήνυμα του ιδρυτή της Stratfor, Τζορτζ Φριντμαν, προς έναν αναλυτή του δικτύου του, είναι προφητικό για τις εξελίξεις και το μέλλον της κυβέρνησης και του ίδιου του Παπανδρέου:
«Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογήσει με την Ε.Ε. για το δημοψήφισμα. Όταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη.
Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να τα χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την Ε.Ε. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’ αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του ή από μια οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες».
Μαζί του συμφωνεί και άλλος αναλυτής της εταιρείας: «Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί», σημειώνει καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι «ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος».