15 Μαρτίου 2012

Έξοδος από το ευρώ το 2013 ή κοινό ευρωομόλογο οι προβλέψεις των Βρετανών

Συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο το ινστιτούτο Open Europe, φέρνοντας στο ίδιο πάνελ οικονομολόγους με διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η Μέγκαν Γκριν από το ινστιτούτο Παγκόσμιων Οικονομικών του Νουριέλ Ρουμπίνι υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα περιοριστεί σε έναν όμιλο χωρών της βόρειας Ευρώπης. Αρχικά η Ελλάδα και στη συνέχεια η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και ενδεχομένως η Κύπρος θα βγουν από τη νομισματική ένωση.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η κα. Γκριν προέβλεψε ότι θα παραμείνει στο ευρώ έως τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013, διότι η καγκελάριος Μέρκελ δε θα επιτρέψει έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη μέχρι να οδηγηθούν οι Γερμανοί στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι έστω διστακτικά η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, ακόμα και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Μετά τις εκλογές στη Γερμανία και ενώ θα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα σταματήσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις και οι εταίροι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ένα «διαζύγιο» της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Ωστόσο, η τρόικα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της οικονομολόγου, θα χορηγήσει στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο-γέφυρα για την απορρόφηση των κραδασμών από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το δάνειο αυτό θα συνοδεύεται επίσης από αυστηρούς όρους τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε βασικά είδη διαβίωσης.

Από την άλλη πλευρά ο Τζούλιαν Κάλοου της Barclays Capital υποστήριξε ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πολύ σοβαρές για την επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο κ. Κάλοου εκτίμησε ότι η Αθήνα μάλλον θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό μάλλον θα είναι η λιγότερο κακή επιλογή για τους πολίτες της χώρας.

Όσον αφορά το μέλλον της ευρωζώνης, προέβλεψε ότι θα οδηγηθούμε στην έκδοση του ευρωομολόγου και σε μια στενότερη πολιτική ένωση που θα διατηρήσουν την ευρωζώνη άθικτη.

Ο Ραούλ Ρουπαρέλ από το Open Europe επέκρινε την ευρωζώνη λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρη, καθώς η απομείωση του χρέους είναι πολύ μικρή. Επισήμανε δε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκηνικό.

skai.gr