19 Μαρτίου 2012

Έτοιμος στις αρχές του 2014 ο διάδρομος υπερατλαντικών πτήσεων του «Μακεδονία»

Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο σύνολό του ο νέος διάδρομος προσαπογειώσεων 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς παρά τις καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων μηνών, το έργο θα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέχρι το τέλος του 2013 ή το αργότερο στις αρχές του 2014.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο θα επιτρέψει την υποδοχή υπερατλαντικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς το σε αεροπορικό κόμβο, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Μαγκριώτης, στη διάρκεια επίσκεψης στο εργοτάξιο, όπου υλοποιείται η επέκταση του 10/28 κατά περίπου 1.050 μέτρα μέσα στη θάλασσα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρόοδος στα έργα σε σχέση με πέρυσι «είναι πολύ σημαντική και κινούμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, παρότι η κακοκαιρία οδήγησε στο να χαθούν πολλές ημέρες, λόγω της θαλασσοταραχής και της δυσκολίας μεταφοράς χαλικιού [για τις επιχωματώσεις] από το Λιτόχωρο».

Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν φόβοι για περιβαλλοντικά προβλήματα κατά την εκτέλεση του έργου, το οποίο έχει τεχνικά πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά την ολοκλήρωση της θαλάσσιας επέκτασης, αλλά και της αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του 10/28, για το οποίο προκηρύχθηκε προ ημερών διαγωνισμός (σ.σ. το άνοιγμα των προσφορών για τον προσωρινό ανάδοχο του έργου, προϋπολογισμού 38,75 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να γίνει στις 8 Μαΐου 2012).

Στο μεταξύ, σε ποσοστό 62% έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον 10/28, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος, Χρίστος Καραλής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 246 εκατ. ευρώ και η σύμβαση βρίσκεται σήμερα στα περίπου 170 εκατ. (σ.σ. η συμβατική αξία του έργου είχε μειωθεί στα 115 εκατ. ευρώ με την προσφορά που έδωσε ο ανάδοχος, ενώ με τις συμπληρωματικές συμβάσεις έφθασε στα 170 εκατ. ευρώ περίπου).

«Στόχος μας είναι οι non-stop υπερατλαντικές πτήσεις, κάτι που σημαίνει ανάπτυξη σε όλη τη Μακεδονία» επισήμανε από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Τοπούζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει το εργοτάξιο στον υπό κατασκευή σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό, το οποίο παραμένει κλειστό από την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω ποσότητας υδράργυρου, που βρέθηκε εκεί σε στερεά μορφή, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε: «Περιμένουμε από την κατασκευαστική εταιρεία να μας καταθέσει το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία, και πιστεύω ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σύντομα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ