15 Μαρτίου 2012

Ράιχενμπαχ για μικρομεσαίες: Ξεκινάει η διάθεση 4 δισ. ευρώ

«Θετικά βήματα» έχουν σημειωθεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την κυριότερη αποστολή της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, η υλοποίηση της απορρόφησης των διαθέσιμων 20 δισ. ευρώ «έχει ξεπεράσει τον κοινοτικό μέσον όρο» χάρη και στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 85% σε 95%.


Ως ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αναγνώρισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, περίπου 4 δισ. ευρώ ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές- δύο με τη μορφή επιχορηγήσεων και δύο με τη μορφή δανείων μέσω των ελληνικών τραπεζών. Ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαβουλεύσεων, μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό είναι η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες». Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ χαρακτηρίζεται «απόφαση σταθμός» η σύσταση διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο νόμο που προβλέπει την αξιολόγηση -πριν από το τέλος του 2012- όλων των δομών του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων 15 υπουργείων, με προοπτική, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, την ενίσχυση της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και τη διασαφήνιση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων».

Εκτός από τα ανωτέρω, στους βασικούς στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης, η έκθεση θεωρεί επίσης ότι πρέπει να περιλαμβάνονται: α) Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό και β) η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Τονίζεται δε με έμφαση ότι ακολούθως «συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των ανωτέρων θέσεων ώστε να καθοριστεί μια σαφέστερη ιεραρχία με απλή και σαφή ιεραρχική διάταξη». Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ελληνική κεντρική διοίκηση θα πρέπει επίσης να τηρηθούν στην αποκεντρωμένη, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αρμοδιοτήτων τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και της οργάνωσης κάθε ελληνικού υπουργείου, καθώς και του συντονισμού μεταξύ υπουργείων».

Αναφορά γίνεται και για την υλοποίηση έργων σε αρκετούς μείζονες τομείς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ υποστηρίζεται ότι όλες οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναμόρφωσης του κράτους θα βελτιώσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τη γραφειοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.